Digitalni marketing za mlada podjetja – kako se lotiti marketinga novega podjetja

Zahteve mladih podjetij se močno razlikujejo od tistih, ki so že uveljavljena na trgu. Posledično se razlikujejo tudi marketinški pristopi, ki naj bi jih izbirala mlada in uveljavljena podjetja.
marketing-mladih-podjetij

V nadaljevanju preberite:

 • Kakšna je razlika v marketingu mladih in uveljavljenih podjetij
 • Kaj je bistveno v marketingu mladih podjetij
 • Kako naj nova podjetja optimalno vzpostavijo digitalni marketing
 • Katere so marketinške prednosti mladih oz. novih podjetij
 • Nasveti za marketing mladih podjetij

Mlada oz. nova podjetja se običajno osredotočajo na gradnjo prepoznavnosti blagovne znamke, pridobivanje začetne stranke in vzpostavitev močne prisotnosti na spletu. Pogosto imajo omejen proračun, zato so ključne stroškovno učinkovite digitalne marketinške strategije, kot so oglaševanje na družbenih omrežjih, vsebinski marketing in ciljno usmerjeno spletno oglaševanje. Prav tako se morajo prilagoditi hitrim spremembam na trgu, biti agilna in pripravljena eksperimentirati, da odkrijejo svojo edinstveno vrednost in konkurenčne prednosti.

Medtem imajo stara podjetja običajno že uveljavljeno blagovno znamko in bazo strank. Njihovi marketinški pristopi so pogosto bolj usmerjeni v ohranjanje obstoječih strank, širitev na nove trge in uvajanje inovacij v svoje izdelke ali storitve. Imajo večji proračun za trženje in lahko si privoščijo različne marketinške kanale, kot so televizija, tiskani mediji in dogodki. Njihove strategije so bolj stabilne in manj tvegane kot pri mladih podjetjih.

Velja še dodati, da so mlada podjetja bistveno bolj občutljiva na samo učinkovitost marketinških kampanj. Osredotočena so izključno na »performance«. Uveljavljena podjetja pa rezultate pogosto smatrajo kot pač »enega od podatkov«, ki sam po sebi morda niti ni tako pomemben. Več dajo na vidnost in izpostavljenostVrh obrazca, hkrati pa razumejo, da je v marketing »treba nekaj vlagati«.

Kaj je za mlada podjetja bistveno

Za nova podjetja je ključno, da razvijejo močno blagovno znamko, ki se jasno pozicionira na trgu. Pomembno je tudi razumevanje ciljne publike in njihovih potreb ter ustvarjanje vsebine in izdelkov, ki rešujejo te potrebe.

Digitalni marketing, vključno s socialnimi mediji, SEO in plačanim oglaševanjem, je nepogrešljivo orodje za pridobivanje strank in povečanje prepoznavnosti. Prav tako je pomembno, da nova podjetja razvijejo merljive marketinške strategije, ki omogočajo spremljanje uspešnosti in prilagajanje pristopov glede na rezultate. Konstantno učenje in prilagajanje sta ključna za rast in uspeh na področju marketinga.

Kako v novem podjetju vzpostaviti učinkovit marketing

Za mlada podjetja, ki pristopajo k digitalnemu marketingu, je ključno ustvariti strategijo, ki je stroškovno učinkovita in cilja na pravo publiko.

Google oglaševanje je odličen začetek, saj omogoča natančno ciljanje in merljive rezultate. Poleg tega podjetju v začetku zagotovi podatke o tem, kaj in kako njegovi potencialni kupci iščejo. To mu zagotovi nek vpogled v dogajanje na trgu.

Remarketing na Googlu in Facebooku je učinkovit za ponovno pritegnitev obiskovalcev vaše spletne strani, kar povečuje možnosti za konverzije. Remarketing navajamo zato, ker je v pogledu cena/učinek med najbolj učinkovitimi.

Optimizacija spletnih strani (SEO) je prav tako ključna za dolgoročni uspeh, saj pomaga pri pridobivanju organskega prometa in izboljšanju spletne vidljivosti. Bolj kot optimizacija, je v samem začetku bistveno, kako podjetje vzpostavi proces ustvarjanja vsebine, ki mu omogoča komunikacijo s ciljno publiko. Vsebina, ki jo neko podjetje ustvarja je namreč samo bistvo vseh nadaljnjih marketinških aktivnosti. Na podlagi tega, katera vsebina je bolj učinkovita, se kasneje lahko usmeri kar se tiče samega področja ustvarjanja in posledično kanalov, ki jih to podjetje pretežno uporablja za komunikacijo s kupci.

Kje v marketingu se skriva potencial mladih

Pomembno je torej, da mlada podjetja razvijejo jasno strategijo in postopoma vlagajo v različne kanale, merijo rezultate in prilagajajo pristope glede na učinkovitost.

Pri tem je potrebno izpostaviti merjenje rezultatov. To je področje, ki ga starejša podjetja pogosto zanemarjajo, mogoče zato, ker na rezultate niso občutljiva. Merjenje uspešnosti in prilagajanje korakov, glede na podatke je lahko za mnoga nova podjetja ključna prednost.

Poleg tega pa je ustvarjanje vsebine zagotovo »as v rokavu« mladih podjetij. Starejša podjetja so v tem praviloma slabša. Zakaj je tako, ne bomo razlagali, a dejstvo je, da je za veliko uveljavljenih podjetij vzpostavitev vsebinskega marketinga skoraj neuresničljiv projekt. To je torej drugo področje v marketingu, kjer lahko mlada podjetja hitro in z relativno malo sredstvi hitro presežejo tista, ki so že uveljavljena.

Nasveti za marketing mladih podjetij

 1. Pomen raziskave trga in konkurence: Mlada podjetja morajo razumeti, kdo so njihovi konkurenti in kakšni so trenutni tržni trendi. Analiza konkurence lahko pomaga pri identifikaciji priložnosti za diferenciacijo in pri razvoju edinstvene vrednostne ponudbe. Pri izvedbi si lahko pomagajo s podatki v Google ads platformi ali orodji kot je Ahrefs. Ta jim bodo razkrila, kje se konkurenti oglašujejo, na katerih področjih so močni oz. močnejši in kam konkurenca vlaga največ.
 2. Uporaba družbenih medijev za gradnjo skupnosti: Poleg oglaševanja je pomembno tudi, da mlada podjetja uporabljajo družbena omrežja za vzpostavitev odnosa s svojo ciljno publiko in gradnjo skupnosti okoli svoje blagovne znamke. Da se to zgodi, pa mora mlado podjetje seveda ustvarjati vsebino in zagovarjati neko stališče, ki gre komu morda tudi v nos. Družbena omrežja namreč zahtevajo, da so teme pereče in aktualne. Ampak to tudi nagrajujejo.
 3. Poudarek na mobilnem marketingu: Vse večji pomen mobilnih naprav v digitalnem marketingu je nekaj, česar mlada podjetja ne morejo prezreti. Optimizacija za mobilne naprave in upoštevanje mobilnih trendov sta ključna za dosego sodobnih potrošnikov. Velik del uveljavljenih podjetij še danes spletne strani nima v polnosti prilagojene mobilnim napravam. Mladi z »mobile-first« načinom oz. mentaliteto lahko svoje spletne strani in predstavitve zastavijo bolje s takim načinom razmišljanja.
 4. Email marketing: Kljub svoji “starosti” ostaja e-poštni marketing izjemno učinkovit. A uveljavljeni načini potrebujejo osvežitev. Z novimi pristopi k procesu bi se učinkovitost lahko še močno izboljšala.
 5. Vplivnostni marketing: Sodelovanje z vplivneži je lahko učinkovit način za doseganje širše publike, še posebej za blagovne znamke, ki ciljajo na mlajše demografske skupine. Zdi se, da vplivnostni marketing pri nas nikakor ne zaživi, kot bi lahko. Potrebni so novi, sveži načini razmišljanja in komunikacije. Cene so namreč dokaj dostopne, učinek pa je z izvirnimi idejami lahko zelo dober.
 6. Uporaba analitičnih orodij za merjenje uspešnosti: Pomembno je, da podjetje čimprej vzpostavi sistem, ki omogoča merjenje in analizo podatkov. Tako lahko ugotovi, kaj deluje in kaj ne. Dolgoročno to pomeni, da se ob odločitvi za morebitno oglaševanje točno zavedajo, kakšen bo vložek in kakšen bo izkupiček. Nenazadnje lahko podatke uspešnosti tudi med seboj primerjajo.
 7. Upravljanje ugleda na spletu in odzivanje na povratne informacije strank: Podjetja morajo učinkovito upravljati s spletnim ugledom in izkoristiti povratne informacije strank za izboljšanje izdelkov in storitev in marketinških strategij. To na eni strani prinaša podjetju dragocene povratne informacije, po drugi strani pa strankam vliva občutek slišanosti in pomembnosti.
 8. Trajnost in družbena odgovornost v marketingu: Mlada podjetja lahko izkoristijo svoje trajnostne prakse ali družbeno odgovornost za izgradnjo blagovne znamke in pritegnitev strank, ki cenijo te vrednote.

Digitalni marketing je ključen element v procesu razvoja mladih podjetij

Digitalni marketing torej predstavlja ključni element v razvoju mladih podjetij. Mlada podjetja, ki razumejo in se učinkovito prilagajajo digitalnemu okolju, imajo močno orodje za rast in uspeh. Z jasno strategijo, ki vključuje stroškovno učinkovite in merljive pristope, kot so oglaševanje na družbenih omrežjih, vsebinski marketing in SEO, lahko mlada podjetja zgradijo trdne temelje za svojo blagovno znamko in pridobijo zvestobo strank.

Pomembno je poudariti, da se strategije digitalnega marketinga morajo nenehno prilagajati in optimizirati glede na spreminjajoče se tržne razmere in povratne informacije strank. S kombinacijo inovativnosti, agilnosti in osredotočenosti na podatke, lahko mlada podjetja izkoristijo svoj potencial in se uveljavijo v konkurenčnem digitalnem svetu.

V svetu, kjer se tehnologija in potrošniške navade nenehno spreminjajo, je prilagodljivost ključ do uspeha. Zato naj mlada podjetja vztrajajo pri eksperimentiranju in testiranju različnih taktik, da odkrijejo, kaj najbolje deluje za njih. Končni cilj je razviti trajno in prepoznavno blagovno znamko, ki se bo resonirala z njihovo ciljno publiko in ustvarila dolgoročno vrednost tako za podjetje kot za njegove stranke.

Zagotovite si stalen pritok novih strank

V kolikor iščete rešitve za izvedbo digitalnega marketinga za mlada podjetja, se obrnite na Miklavčič marketing d.o.o. Zagotovili vam bomo storitve, ki so cenovno prilagojene mladim podjetjem in vam bodo hkrati zagotavljale stalen pritok novih strank.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje