Dober spanec je pot do uspeha

Vsi vemo, da pomanjkanje spanca slabo vpliva na naše zdravje. Kljub temu pa podjetniki zaradi stresa, ki ga povzroča vodenje lastnega podjetja in zaradi dolgih delovnikov delujejo z zelo malo spanca. Za vas smo zbrali nekaj navad uspešnih podjetnikov, kako najlažje do dobrega spanca.
Dober spanec je pot do uspeha

Dober spanec je pot do uspeha. (Vir slike: sxc.hu)

1. Pred spanjem se izogibajte alkoholnim pijačam.

Kljub temu, da alkohol pred spanjem pomaga hitreje zaspati, le-ta močno vpliva na kvaliteto vašega spanca. Alkohol namreč povzroči, da spite manj trdno in imate manj REM spanca. Po drugi strani pa kozarček vina ob večerji blagodejno vpliva na ožilje – vendar vsaj 3 ure pred spancem!

2. Izključite vse elektronske naprave.

Svetloba, ki jo oddajajo ekrani in stikala bo vaš živčni sistem ohranjala v budnem stanju. Eno uro pred spanjem vam priporočamo, da ne gledate v ekran, temveč preberete kakšno knjigo ali poklepetate s partnerjem.

3. Vse skrbi napišite na list papirja.

Če zvečer težko zaspite, ker se obremenjujete z dogodki, ki so se zgodili čez dan, vam priporočamo, da pišete dnevnik skrbi. V dnevnik si tako pred spanjem zapišite vse skrbi in vse stvari, ki vas čakajo jutri – na tak način boste skrbi iz glave prenesli na papir in veliko lažje zaspali.

4. Ustvarite si popolno vzdušje za spanje.

Najboljši prostor za spanje je hladen, temen in tih. Da bo prostor zares popoln vse elektronske naprave polnite izven spalnice – tako se boste izognili svetlobi, ki jo oddajajo ekrani, zvonjenju in skušnjavi, da nekaj pogledate na telefon ali računalnik.

5. Telovadba.

Telovadba je odlična za vaše zdravje, poleg tega pa skrbi za zdrav cikel spanca.

6. Pred spancem se izogibajte sladkarijam.

Če vas pred spanjem napade močna želja po prigrizku, naj le-ta vsebuje proteine in maščobo, kot na primer jogurt in ne sladkorja. Preprosti sladkorji bodo vašemu telesu dali veliko energije za zelo kratek čas, nato pa bo nivo sladkorja v vašem telesu hitro padel – vse to bo motilo vaš spanec.

7. Zbudite se, ko je svetlo.

Ne boste verjeli, vendar je jutro ravno tako pomembno za dober spanec, kot je pomemben večer. Če se boste zbudili obdani s sončno svetlobo boste imeli bolj zdrav ritem spanca, saj boste tudi zvečer bolj utrujeni.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje