Droni zanimivi tudi za DHL

Nekateri velikani, kot so Amazon, Google in Facebook, so že prepoznali potencial dronov. Kupici podjetij, ki se za drone odločajo predvsem zaradi nižjih stroškov in hitrejše dostave, se pridružuje tudi nemški logistični velikan Deutsche Post DHL.
Amazon išče vodjo sistema za letalsko varnost

Amazon se resno loteva projekta dostave z droni (Vir slike: YouTube).

Nemško logistično podjetje DHL si od dronov ne obeta hitrejše dostave paketov in nižjih stroškov, kot na primer Amazon. Podjetje je že začelo s testiranjem, in sicer na otoku Juist, ki ima okoli 1500 prebivalcev. Njihov namen je dostavljati nujne dobrine na težko dostopna območja, ki nimajo cestnih ali trajektnih povezav.

V času testiranja droni dostavljajo zdravila in nujne življenjske potrebščine s celine, ki je od otoka oddaljena približno 12 kilometrov. Gibljejo se s hitrostjo 18 metrov na sekundo na višini 50 metrov, baterija pa jim omogoča 45 minut avtonomnega letenja. Kljub sposobnosti avtonomnega letenja, pa bodo nad njimi bdeli nadzorniki v Norddeichu, ki bodo po potrebi prevzeli  upravljanje dronov.

Zmogljivim dronom bo vseeno moral pomagati človek

Zelo so odporni proti močnemu vetru in dežju, še poudarjajo v podjetju. Na 5-kilogramski brezpilotni štirikopter lahko naložijo dober kilogram težak paket, bodo pa pri nalaganju in razkladanju paketa potrebovali človeško pomoč.

Facebook bi lahko poletel že leta 2015 >>

Običajna dostava paketov še ni v načrtu

Za projekt, ki ga izvaja skupaj z Inštitutom za letalsko dinamiko aachenske tehnične visoke šole in nemško družbo Microdrones, je nemško ministrstvo za promet del zračnega prostora že rezerviralo izključno za drone podjetja DHL. S tem bodo močno zmanjšali tudi možnost nesreč. Kljub odmevnosti projekta pa podjetje zatrjuje, da tovrstno testiranje ne pomeni tudi uporabe dronov za običajno dostavo paketov. Vsaj za zdaj ne.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje