Dušan Olaj: nikoli nisem bral podjetniških knjig

Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol, je na podjetniško pot stopil pred slabimi 30 leti. Začel je sam, brez pomoči mentorjev in takratnih podjetnikov, veliko oporo in pomoč pa mu je nudila družina, ki je bila razumevajoča do novosti v njegovem življenju.
Dušan Olaj: nikoli nisem bral podjetniških knjig

Kako se je s podjetništvom spopadel Dušan Olaj? (Vir slike: duol.eu)

Ko se spominja začetkov podjetniške poti, se spominja strahu, tistega pred neuspehom, ob zavedanju, da poti kar naenkrat ni več nazaj. V podjetništvo se je podal leta 1990, pred tem se je po študiju kemije in medicine zaposlil v farmacevtski industriji, pozneje je delavnike prebil še v državni službi. Na začetku je bil prisoten strah, pravi, tudi dodatna stimulacija za vztrajanje na poti. »In seveda, vse skupaj je bila pot v neznano.«

Knjige te lahko speljejo na pot, po kateri so že hodili pred tabo

Medtem ko se mnogi mladi podjetniki zatečejo tudi med knjige, v katerih iščejo dobre nasvete za začetke, pa sam nikoli ni bral podjetniških knjig: »Osebno sem prepričan, da mora biti odlika vsakega podjetnika v drugačnosti in iskanju svoje poti k uspehu. Knjige ti sicer lahko pomagajo pri tem, je pa nevarno, da te okužijo z idejo in speljejo na pot, po kateri so že hodili pred tabo. Knjige so običajno pisane za nazaj, podjetnik pa stremi k uspehu vnaprej,« pravi Olaj, ki je lani prejel naziv Podjetnik leta 2013.

Vem, kaj se dogaja takrat v glavah!

Vsem tistim, ki se podajate na podjetniško pot, daje kratek nasvet, naj se nikoli ne predajo. »Spoštujem, ko se nekdo odloči za podjetniško pot, ker vem, kaj vse se dogaja v glavah ob taki odločitvi.«

Duol, ki razvija in izdeluje balone za pokrivanje velikih površin v izjemnih pogojih, je svojo pot začel v državah nekdanje Sovjetske zveze, danes pa lahko delo podjetja najdemo v marsikateri državi. Veste, da je na Islandiji postavljena pokrita športna dvorana za zaščito pred vetrom? Ali pa, da je v Kazahstanu pokrit celoten nogometnih stadion z atletsko stezo?

Prelomno leto, ko so spremenili poslovni model

»2008-2009,« odgovori na vprašanje, katero leto je bilo prelomno v njihovem poslovanju. To je bilo namreč leto, ko so v celoti spremenili poslovni model. »Na novo smo definirali naš core business in outsourcali vse nevitalne funkcije podjetja,« in tako namesto proizvodne družbe z regionalnim trgom postali razvojni inženiring, ki deluje na globalnem trgu.

Naslednje leto osvajajo Afriko

Kljub temu, da je podjetje dalo že marsikaj skozi, pa jim izzivov očitno ne zmanjkuje. Kot pravi Olaj, jih v prihodnjem letu čaka Afrika in uporaba njihovih rešitev, balonskih hal za rastlinjake in skladiščenje na področju kmetijstva in industrije.

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje