eBay je za Skype plačal preveč

EBay je priznal, da so za nakup mreže Skype pred dvema letoma plačali preveč.

Po mnogih izračunih in ocenah so pri velikanu eBayu priznali, da so naredili napako z nakupom mreže Skype. Leta 2005 so namreč za to podjetje plačali spoštljivih 2,6 milijarde ameriških dolarjev, nakup pa je posredno prinesel še za 1,43 milijarde dolarjev dodatnih stroškov.

Mreža ljudi, ki uporabljajo Skype se je sicer po nakupu precej povečala, trenutno ima Skype okoli 220 milijonov uporabnikov. Vendar pa je donosnost projekta majhna, zaslužek raste precej hitreje kot poteka širitev mreže uporabnikov. Storitev je namreč v večini primerov brezplačna, zato so zaslužki precej majhni. V drugi četrtini letošnjega leta je tako Skype zaslužil skromnih 90 milijonov ameriških dolarjev, kar je glede na vložek zelo malo.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da se morda ponavlja zgodba iz leta 2000. Prihaja do zelo dragih nakupov, za katere ni dejanske podlage v poslovnih rezultatih, torej prihodkih. Bolj kot podjetja sama postaja pomemben nakup uporabnikov določenih storitev (v tem primeru celotne baze uporabnikov storitev Skype). Nakup YouTube s strani Googla ter zgoraj omenjeni nakup to teorijo samo potrjujeta.

Se nam obeta nov pok internetnega mehurčka?

 

Vir: The New York Times 

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje