Eračuni so postali del vsakodnevnega poslovanja

Še ne tako dolgo nazaj so podjetja strankam izstavljala račune v papirnati obliki, danes pa je ta praksa čedalje bolj redka. Račune se vpisuje v posebne obrazce na računalniku ali tablici, posreduje pa se jih v elektronski obliki.
E-računi (Vir: Pixabay)

E-računi (Vir: Pixabay)

Elektronsko napisani in posredovani računi oziroma eračuni so postali del vsakodnevnega poslovanja. Čeprav se je veliko uporabnikov upiralo novemu načinu izstavljanja, pa so ti kmalu ugotovili, da gre za enostaven postopek, ki se ga da hitro naučiti. Eračuni predstavljajo prednost v različnih ozirih. Ker jih lahko vpišemo v posebne programe na računalnikov, ni potrebe po uporabi papirja. Na tak način torej privarčujemo na stroških papirja.

Eračuni so tudi posredovani preko interneta; običajno preko elektronske pošte. Na tak način prihranimo tudi na stroških kuvert in znamk. Ne privarčujemo pa le na denarju, ampak tudi na času. Računi, poslani preko navadne pošte, potrebujejo vsaj en dan, da pridejo do naslovnika, medtem ko računi, posredovani prek elektronske pošte, do naslovnika pridejo v trenutku. Poleg stroškov in časa pa se na račun eračunov izognemo tudi neredu. V poplavi fizičnih računov se lahko mimogrede kateri od njih založi, poleg tega pa so lahko vir kaosa na pisarniški mizi. Po drugi strani eračuni omogočajo, da imamo boljši pregled nad računi; na enem mestu imamo zbrane vse. Takoj so nam jasni tudi podatki o tem, kdaj so bili računi izdani in kdaj so bili plačani.

Vrste e-računov

To, na kakšen način bo podjetje izstavilo račun stranki, je odvisno od tega, ali je stranka prav tako podjetje, fizična oseba ali proračunski uporabnik. Če gre za proračunskega uporabnika, gre za specifična pravila. Eračune je v tem primeru treba izstaviti prek UJP portala v že vnaprej predpisan obrazec. Za uporabo tega portala je treba najprej pridobiti digitalno potrdilo za elektronsko podpisovanje računov. V primeru, če podjetje izdaja račun drugemu podjetju ali fizični osebi, pa so pravila bolj ohlapna. Eračuni se v tem primeru lahko vnesejo kar v Word ali Excel, še bolj priporočljivo pa je, če se za to uporabi posebne programe, ki zaradi že vnaprej predpisane oblike zmanjšajo verjetnost napak in spustitev pomembnih podatkov.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje