Etični kodeks za robote?

Južna Koreja pripravlja zanimivo zakonodajo na področju robotike. Etični kodeks naj bi bil sprejet še letos, po besedah službe za odnose z javnostjo pa bi se lahko v marsičem opiral na tri zakone robotike, ki jih je zasnoval pisec znanstveno-fantastičnih romanov in zgodb Isaac Asimov.
Etični kodeks za robote?

Se bomo kmalu pogovarjali z roboti?

Južna Koreja je znana kot zelo tehnološko usmerjena država. Po ocenah njihovega ministrstva za informatiko naj bi nekje med leti 2015 in 2020 imelo že vsako gospodinjstvo vsaj enega robota. Etični kodeks naj bi preprečil zlorabo robotov s strani ljudi (in obratno). Oblast te azijske države je označila robotiko za eno od ključnih gonilnih sil njihovega gospodarstva in namenja na miljone ameriških dolarjev v raziskave in razvoj. V bližnji prihodnosti pričakujejo tudi vse večjo inteligenco robotov, do leta 2018 naj bi postala robotsko vodena zdravstvena operacija nekaj povsem običajnega.

Ko bi se vsaj slovenska državna oblast nehala ukvarjati sama s seboj in začela vlagati v prihodnost države. Vprašanje če bomo tudi pri nas kdaj doživeli kaj podobnega.

Vir: BBC

SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje