Facebook in Apple svojim zaposlenim ponujata možnost zamrznitve jajčec

Po družbenih medijih je danes završalo zaradi novice, povezane z dvema spletnima gigantoma. Apple in Facebook z zamrznitvijo jajčec svojim zaposlenim omogočata odložitev svoje materinske vloge. Zaposlene se namesto ukvarjanja z biološko uro lahko osredotočijo samo na kariero.
Facebook in Apple svojim zaposlenim ponujata možnost zamrznitve jajčec

Ženske želijo prelisičiti biološko uro z zamrznitvijo jajčec (vir: RWJMS IVF Laboratory)

Tehnološka podjetja danes svojim zaposlenim ponujajo zelo različne ugodnosti, z namenom, da se lahko ti osredotočijo samo na svoje delo. Pred kratkim smo lahko brali, kako Virgin svojim uslužbencem omogoča neomejen dopust, pogosta ugodnost je tudi čim bolj domače delovno okolje ali kosila, ki jih pripravljajo renomirani kuharji s petimi zvezdicami. Google celo omogoča masaže in pranje oblačil. Novo pa je, da bi katerokoli tehnološko podjetje omogočilo zamrznitev ženskih jajčec.

Postopek stane do 10 tisoč dolarjev, 500 dolarjev letno pa stane še shranjevanje jajčec. Facebook ponuja to možnost svojim zaposlenim že od januarja in krije stroške postopka v vrednosti do 20 tisoč dolarjev. Apple bo to ugodnost svojim zaposlenim ponudil januarja prihodnje leto.

Virgin omogoča delavcem neomejen dopust >>

Zamrznitev jajčec ni edina ugodnost, ki jo pri Applu nudijo predstavnicam nežnejšega spola. Kot so zapisali, je to del širše politike ohranjanja ravnovesja med delom in zasebnim življenjem. Za ženske zaposlene imajo tako razširjeno politiko porodniškega dopusta, ki vključuje tudi zamrznitev in shranjevanje jajčec, in predstavlja del njihove obsežne podpore zdravljenja neplodnosti. Ponujajo tudi program pomoči za posvojitev otrok, kjer povrnejo upravičene stroške, povezane s pravno posvojitvijo otroka. Ženske v podjetju želijo opolnomočiti in jim omogočiti, da postanejo najboljše v svojem poklicu, medtem ko skrbijo za svoje ljubljene in vzgajajo svoje družine.

Raziskave kažejo, da plodnost ženske začne padati že v poznih 20. letih in nekoliko hitreje po 35. letu, ko postaja zanositev vedno težja. Za rojevanje je idealno obdobje od 22. do 38. leta. Čeprav žensko telo proizvaja jajčeca tudi v tridesetih in štiridesetih letih starosti, so zaloge jajčec takrat že skorajda izpraznjene. Telo iz zaloge avtomatično izbira najboljša jajčeca, zato njihova kakovost z leti upada. Ženska zato po tridesetem letu težje zanosi, vzporedno s tem pa se povečuje tudi možnost za rojstvo nezdravega otroka. Kljub zamrznitvi jajčec, s katerimi ženske želijo prelisičiti biološko uro, ni nobenega jamstva, da bo ženska zares zanosila ali da bo otrok popolnoma zdrav.

Ideja podjetij, ki ženskam omogoča, da odložijo porod in se osredotočijo na svojo kariero, je naletela na različne kritike. Čeprav se nekaterim zdi, da je to korak naprej v smeri zmanjšanja razlik med spoloma, drugi trdijo, da je to le še eden izmed načinov, kako delo vse bolj diktira naše življenje in kariero postavljamo pred družino.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje