Festival podjetništva: »Izgubljamo mlade, ambiciozne ljudi”

Pospešeno izgubljamo mlade, ambiciozne ljudi, namesto da bi jih privabljali. To je eno izmed ključnih sporočil osrednjega dogodka teden dni trajajočega Festivala podjetništva.
Festival podjetništva_naslovna slika1

Vir slike: SBC

V ponedeljek, 13. novembra, je v Kongresnem centru Brdo pri Kranju potekal osrednji dogodek Festivala podjetništva, ki ga je spremljalo več kot 650 udeležencev.

»Slovenijo je v zadnjih letih doletelo kup kriz. A poznamo države, ki so krize predelale bistveno bolje od naše in se iz vseh teh kriz tudi nekaj naučile. Pri nas pa smo iz krize v krizo slabši in dolgoročno manj konkurenčni,« je na dogodku dejal Joc Pečečnik, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), organizatorja dogodka, ter ustanovitelj in nekdanji lastnik podjetja Interblock.

V klubu so prepričani, da moramo kot družba skupaj poiskati rešitve, ki bodo Sloveniji pomagale. »In podjetniki smo pripravljeni pomagati in ponuditi svoje znanje in izkušnje, saj to razumemo tudi kot našo odgovornost do ljudi, družbe in okolja.«

Vir slike: SBC

Poleg uspešnih slovenskih podjetnic in podjetnikov so bili na festivalu prisotni tudi minister za gospodarski razvoj, turizem in šport Matjaž Han, predsednik KPK dr. Robert Šumi ter župani slovenskih občin.

Odnos politike do podjetništva

Pečečnik je v uvodnem nagovoru opozoril tudi na odnos politike do podjetnic in podjetnikov. »Nikakor ne gre za nasprotovanje obstoječi vladi, ampak poniževanje in blatenje podjetnikov, vzvišen odnos, da je vlada nad državljani, je nesprejemljivo,« je pojasnil.

Po njegovih beseda je politični vzorec v Sloveniji dokaj predvidljiv. »Najprej se vlada maščuje prejšnji vladi, potem poskuša nekaj narediti, ampak ji ne uspe in zato jo prehitijo volitve in vlada se zamenja.« Posledica tega pa je, da nas »prehiteva vsa evropska konkurenca,« je še dodal predsednik kluba.

»Pa ste že kdaj slišali, da bi vlada uvedla ukrepe za manjše stroške? Mar v podjetju sploh obstaja teden, ko se ne pogovarjate o obvladovanju stroškov? Ste že kdaj slišali, da bi vlada govorila o tem, kako bi razvili nerazvite dele države? Ali o homogenem razvoju naše države? Zakaj se regijam ne določijo razvojne prioritete? Vemo, da je najprej dom, nato krajevna skupnost, občina in šele nato država,« je bil jasen Pečečnik.

Vir slike: SBC

Iz »jemlji in troši« v »podpiraj in potem kasiraj«

Podpredsednik SBC, Igor Akrapovič, lastnik podjetja, ki je v svetu vodilno pri izdelavi izpušnih sistemov, pa je v svojem govoru izpostavil, da Slovenija pospešeno izgublja privlačnost tako za tuje naložbe, kot tudi za naše ljudi, mlade, izobražene in ambiciozne.

»In ne, ne selijo se samo v države z nižjimi davki, ampak v države, kjer je vzdušje bolj naklonjeno ljudem, ki želijo delati,« je pojasnil. »Če ne bomo spremenili razmišljanja, ki pa gre vedno od zgoraj navzdol, bomo postali oaza podizvajalcev; slabo plačanih in globalno nepomembnih.«

Po besedah Akrapoviča člani SBC skrbijo za več kot 22 tisoč delovnih mest, imajo nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, pri svojem delovanju pa upoštevajo pravila odgovornega ravnanja v razmerju do vseh deležnikov. Tako do do zaposlenih in poslovnih partnerjev, kot tudi do lokalnega okolja in države.

Ob tem je Pečečnik predlagal, da država obrne logiko iz »jemlji in troši« v »podpiraj in potem kasiraj«. Država ne bi smela razmišljati samo o tem, kje vse bi še obremenila gospodarstvo in posameznike ter potem ta denar nekontrolirano trošila.

»Raje naj sprejme ukrepe, ki bodo kratkoročno in srednjeročno omogočali večji zagon gospodarstva, potem pa, ko se bo to prelilo v višje davke, to dodano vrednost pretvori v učinkovit državni servis,« je povedal.

Vir slike: SBC

Povezovanje SBC in občin

Letos je klub vzpostavil pomembna zavezništva z župani v okviru regijskih obiskov. »Prepričani smo, da lahko okrepljeno sodelovanje med najboljšimi slovenskimi podjetniki in župani obrodi spremembe v smeri decentralizacije in močnejšega regijskega sodelovanja,« je to komentiral Pečečnik.

Ob tem je opozoril, da načrtna centralizacija v zadnjih desetletjih že kaže številne negativne posledice. »Upravljanje države je zahteven in zelo nehvaležen posel, a lažje gre, če si znaš ustvariti zaveznike in če znaš iskati rešitve v dialogu z njimi, ne pa v monologih pred TV kamerami.«

Klub slovenskih podjetnikov zato že ves čas ponuja roko sodelovanja. »Ponujamo naše znanje, da zmanjšamo zaostanek za najboljšimi in najuspešnejšimi družbami. Ne domišljamo si, da imamo v rokavu čudežne recepte, smo pa prepričani, da brez nas rešitve za prihodnost niso mogoče,« je še zaključil Pečečnik.

Festival podjetništva poteka po vsej državi

Iz SBC sporočajo, da se bo v okviru Festivala podjetništva do konca tedna zvrstilo skupno kar 50 dogodkov. Članice in člani SBC bodo po vsej državi k sebi povabili mlade in jim pokazali zanimiv in dinamičen poklic podjetnika, način dela v podjetjih in najboljše rešitve, ki so jih razvili.

V tem tednu se bodo odvijala tudi podjetniška srečanja v podjetniških kavarnah po devetih mestih in krajih po celi Sloveniji. Podjetnice in podjetniki bodo odstirali zanimivosti s svoje podjetniške o poti, od začetkov do prvih uspehov, poslovnih lekcij in tega, kaj jih vodi na poti uspešnega delovanja.

Vir: SBC

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje