Google vstopa v svet mobilne telefonije

Z drugo polovico leta 2008 bo na voljo Googlova programska oprema za podporo mobilnih telefonov.
Google vstopa v svet mobilne telefonije

Google bo pretresel področje mobilne telefonije.

Podjetje je zaenkrat zamrznilo idejo o lastnem telefonu, ne izključujejo pa ga v prihodnosti. Google tako sodeluje s štirimi večjimi proizvajalci mobilnih telefonov: Samsungom, Motorolo, HTC in LG. Telefoni omenjenih proizvajalcev bodo vsebovali prve Googlove pakete programske opreme v drugi polovici 2008, torej čez slabo leto.

Programsko opremo razvija podjetje Android, ki ga je Google kupil leta 2005. Je član zaveze ‘Open Handset Alliance,’ katero sestavlja 34 podjetij iz mobilne tehnologije ter področja računalništva. Njihov cilj je pospešiti razvoj mobilne tehnologije ter tako uporabnikom omogočiti uporabo boljših telefonov, ki so dostopni za manj denarja.

Zavezo sestavljajo resna podjetja, kot so Intel, Texas Instruments, NVIDIA, španska Telefonica in druga. Celoten seznam si lahko ogledate na povezavi. Podjetja iz te zaveze, ki izdelujejo slušalke, bodo Android programsko opremo dobila brezplačno.

Google gotovo pomeni močno konkurenco na področju programske opreme za mobilne telefone. Vodilni na tem področju so trenutno Microsoft, Research in Motion, Palm in Symbian.

Da gre za resen projekt, priča spisek operaterjev, ki bodo uporabljali telefone z Googlovo programsko opremo. To sta ameriška T-mobile ter Sprint Nextel, od tujih pa so tu China Mobile, Španska Telefonica in Telekom Italia.

Vir: BBC News

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje