Indija bo imela svojo verzijo Google Earth z imenom Bhuvan

Mnoge skrbi, da bi lahko ogrozil varnost v Indiji, saj se je po lanskoletnem napadu na mesto Mumbai izkazalo, da so napadalci preučevali napadene lokacije s pomočjo slik Google Eartha.
Indija bo imela svojo verzijo Google Earth z imenom Bhuvan

Indijce skrbi njihova varnost

Prvotni namen Bhuvana je pomagati znanstvenikom in mestnim načrtovalcem, da lahko s pomočjo visoko resolucijskih slik in podatkov iz satelitov, ocenijo uporabo zemljišča, tip tal in potencial podzemne vode po vsej celini. Teh podatkov Google Earth ne omogoča, zato napovedujejo, da bo v Indiji presegel njegovo priljubljenost.

Uporaba Bhuvana bo brezplačna, kar vzbuja strahove, saj ima pridobivanje satelitskih podob lahko velik vpliv na varnost, v kolikor se tehnologijo zlorabi. Edini preživeli napadalec na mesto Mumbai je preiskovalcem povedal, da so vsem desetim napadalcem med usposabljanjem pokazali slike lokacij Google Eartha. Tekom napada je bilo ubitih približno 170 ljudi.

Vprašanje varnosti pa ni omejeno samo na Indijo, varnostni analitik Uday Bhaskar opozarja, da bi se morali globalno zavedati nevarnosti uporabe tovrstnih tehnologij. S strani NRSC, ki bo lansiral Bhuvan dodajajo, da je možno pomembne objekte prikriti.

Vir: Reuters

SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje