Indija ima najhitreje rastoči startup ekosistem

V zadnjih letih je indijski startup ekosistem resnično vzcvetel. Množično financiranje, razvijajoča se tehnologija in rast domačega tržišča so povzročili hitro rast števila startupov, ki naj bi od danes pa do konca tega desetletja zraslo za skoraj štirikrat.
Indija ima najhitreje rastoči startup ekosistem

Indija ima najhitreje rastoči startup ekosistem (Vir slike: blog.frontierstrategygroup.com)

Indija je v zadnjih letih, predvsem pa letos, izkazala hitro rast števila startupov – celo najvišjo izmed vseh držav svetaPo nekaterih napovedih naj bi s takšnim tempom že prej kot v dveh letih postala druga država na svetu z največjim startup ekosistemom, do leta 2020 pa naj bi po velikosti le-tega uspela prehiteti tudi startup ekosistem Združenih držav Amerike in se zavihteti na prvo mesto. 

Število novoustanovljenih startupov naj bi v Indiji, če primerjamo z letom 2014, ko jih je nastalo 3.100, do leta 2020 naraslo na več kot 11.500 letno! Vse kaže na to, da se poleg precejšnjih gospodarskih reform in javnih investicij v gospodarsko infrastrukturo, ki jim je bila Indija priča v preteklih letih, sedaj obetajo tudi velike spremembe na tržiščih v tej južnoazijski državi.

Poglejmo si, kje vse tičijo vzroki za takšno rast števila startupov. 

1.) Pojav novih tržišč

Precej startupov je svoj uspeh doseglo tako, da je bodisi poiskalo novo tržišče, bodisi luknjo v že obstoječem tržišču. Med njimi so na primer startupi: 

Na priljubljenosti hitro pridobiva tudi crowdfunding

  • Startup Housing.com je razvil inovativno spletno aplikacijo, ki pokriva nepremičninski trg;
  • Startup Zivame se ukvarja s prodajo perila, predvsem perila za ženske: gre za področje, ki v preteklosti zaradi večje konzervativnosti prebivalstva ni oživelo;1
  • Startup Redbus je razvil spletno aplikacijo za prodajo avtobusnih kart, saj je bil e-nakup do tedaj možen le za letalske in železniške vozovnice.

2.) Povečanje investicij v startupe

Med leti 2010 in 2014 je močno narasel tudi znesek, ki so ga tvegani kapitalisti in zasebni investitorji (iz 13 na 1818 milijonov dolarjev) ter angelski investitorji (iz 4,2 na 32,2 milijona dolarjev) namenili startupom. Startupi novopridobljene finančne injekcije porabljajo na različne načine:

  • Startup Chaayos bo letošnjo 5 milijonsko investicijo porabil za širitev v druga mesta po Indiji ter odprtje 50 novih fizičnih trgovin;
  • Startup Ola, ki je aprila letos prejel 400 milijonov investicije, bo denar namenil širitvi svoje ponudbe na področju transportnih storitve. 

3.) Povečan dotok investicij iz tujine

Vstop ameriškega semenskega sklada TGM na indijsko tržišče je vzbudil zanimanje tudi pri drugih investitorskih družbah, predvsem ameriških, pa tudi nekaterih evropejskih. 

4.) Več združevanja in odkupovanja startupov

Hitro se povečuje tudi odstotek združevanja in odkupovanja startupov. Vzrokov za to je več: 

  • podjetniki bolj kot kdajkoli doslej iščejo nove poslovne priložnosti;
  • podjetja želijo razširiti svoj geografski doseg;
  • podjetja želijo razširiti svojo bazo potrošnikov;
  • podjetja želijo vstopiti na novo poslovno področje;
  • podjetja se želijo zaščititi pred novo konkurenco;
  • ipd. 

5.) Rast števila pospeševalnikov in inkubatorjev

Povečuje se tudi število podpornih institucij, ki skrbijo za izobraževanje in finančno podporo mladim startupom. Najbolj znan je zagotovo program “10.000 startupov”, ki ga je razvil NASSCOM v sodelovanju z Microsoftom, Googlom, Intelom, Verisignom in Kotakom, z njim pa želi svojo pomoč ponuditi kar 10 tisočim startupom. 

Vir: The Next Web

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje