Izbira pravega imena za vaše podjetje

Odločili ste se, da boste ustanovili podjetje. A naleteli ste že na prvo oviro - sprašujete se, kako izbrati kreativno in unikatno ime, ki bo vašemu podjetju kar najbolje služilo, hkrati pa bo enostavno in lahko za pomnenje.
Izbira pravega imena za vaše podjetje

Izbira pravega imena za vaše podjetje (slika: sxc.hu)

Izbira imena (firme) sicer ni v celoti prepuščena vam, saj obstajajo določene omejitve, ki preprečujejo uporabo nekaterih besed in znakov v imenu. Pravila v zvezi s firmo podjetja ureja Zakon o gospodarskih družbah, kar si lahko preberete v članku Firma podjetja >>

Ob upoštevanju zakonskih določil, si lahko pri izbiri imena pomagate s spodnjimi nasveti in primeri.

Poimenovanje po sebi. Tak način poimenovanja je relativno enostaven in po mnenju nekaterih doda kredibilnost podjetju. Uporabite lahko ime, priimek ali oboje. V kolikor podjetje ustanavljate s partnerji, imate na voljo še več kombinacij. Ime lahko sestavite tudi iz kratic. A zavedati se morate, da boste sprva imeli nekaj težav s prepoznavnostjo, saj tak način poimenovanja ne pove nič o produktih in storitvah, ki jih podjetje nudi.

Primeri: McDonalds, RM Williams

Opis dejavnosti. Če boste izbrali ime, ki bo opisalo dejavnost vašega podjetja, bodo potencialne stranke hitro ugotovile, kaj vaše podjetje ponuja. A največja slabost takega poimenovanja je, da ne izstopa iz množice.

Primeri: British Airways

Kombiniranje. Kombinacija, ki vsebuje opis in osebno ime je zelo pogosta. Podjetju doda pridih osebnosti, hkrati pa je takoj jasno, s čim se podjetje ukvarja.

Primeri: Dell Computers

Ime blagovne znamke. Vsako podjetje lahko postane blagovna znamka. Preproste besede so ponavadi najlažje, še posebej, če so enostavne za pomnjenje. Pomislite, bi Google dosegel tako popularnost, kot jo uživa danes, če bi se imenoval “Spletni brskalnik”? A zavedati se je potrebno, da gradnja blagovne znamke ponavadi traja dlje časa in zahteva višje denarne vložke.

Primeri: Amazon, Google, Microsoft

Imena domene. Preden izberete ime podjetja, je dobro, da preverite razpoložljivost spletne domene. Dobro ime domene je težko najti, zato je veliko lažje, če ime preverite še preden ga izberete za svoje podjetja.

Vir: Riches

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje