Jernej Ženko, GridTech: “Ko testiraš, moraš aktivno iskati stvar, ki te bo potolkla”

Startup GridTech je razvil prilagodljiv varnostni sistem ElderOn za optimizacijo oskrbe v domovih za starejše. Z njihovimi napravami zaznavajo, kaj se dogaja s starejšimi, predvsem ponoči ali kadar dementni ljudje odidejo iz sobe. Njihov cilj je izboljšati varnost stanovalcev in podpreti osebje pri njihovi vsakdanji rutini.
GridTech, Jernej Žunko

Ekipa je bila lani vključena v program HardwareSTART, ki ga v sodelovanju z Dewesoftom in Katapultom izvaja Zavod mladi podjetnik. O prednostih, ki jih je program prinesel GridTechu, smo se pogovarjali z Jernejem Ženkom, enim od treh ustanoviteljev podjetja, ki že skoraj eno leto tudi tehnični direktor Katapulta.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v programu HardwareSTART in kakšno dodano vrednost ste prepoznali v njem?

Če delaš fizični produkt, potrebuješ veliko opreme, da ga lahko razvijaš. Neko osnovno opremo imamo, velikokrat pa rabiš tudi specialne naprave, predvsem za testiranje produkta in za CEE certifikat, ki ga zakonsko rabiš. Takšne laboratorijske opreme ni veliko na voljo in to okolje, Katapult z Dewesoftom je unikat v tem pogledu. Imajo ogromno opreme, ki je pospeševalnik sam ne bi nikoli amortiziral, sploh ne po cenah, ki jih ponujajo startupom. Zato je bilo za nas izjemno pomembno, da smo lahko naredili naslednji korak v razvoju produkta in ga dali na trg. 

Imajo startupi kaj zadržkov pri pristopanju do takšne vrste pomoči? So dovolj samozavestni?

Bolj ne, ker je to tako draga oprema in podjetniki nimajo še toliko v sebi, da bi šli in potrkali na vrata. Sploh pa v laboratoriju pogosto rabiš še človeka, ki ti pomaga in pokaže, kako se z instrumenti dela. Podjetje, ki da dostop do opreme, kot ga daje Dewesoft, potem stane še človek, ki je v laboratoriju in asistira podjetnikom. Tako da je njihov pristop res nekaj posebnega. 

Po drugi strani pa je za testiranje produkta včasih dobro, da si vzameš ta čas, da se ne zgodi, da pošlješ produkt na trg in se potem soočaš z reklamacijami. Morda tudi na tem področju še manjka ozaveščenosti, da bi se startupi tega koraka še bolj posluževali. 

Kaj pa za samo motivacijo pomeni, da sredi meritev ugotoviš, da ti manjka še dosti, preden boš lahko produkt lansiral na trg?

Čista groza (smeh). Samo v resnici je tako, da moraš aktivno iskati stvar, ki te bo potokla (smeh). Čez nekaj dni se pobereš, tudi okolje tukaj je tako, da te motivira. Hitro dobiš nasvet, kakšno telefonsko številko ali pa greš samo do sosednjega prostora in najdeš strokovnjaka za določeno področje. Na ta način hitro sestaviš zgodbo nazaj tudi, če te meritve potrejo. 

Kako vam je program pomagal pri razvoju podjetja, kakšno konkurečno prednost vam je omogočil, ki bi jo sicer težje dosegli?

To je edini program, ki ga poznam, da se specifično fokusira na hardware. Na voljo imaš merilne naprave in drugo strojno opremo, da ne omenjam poslovanja, ki ti ga mora nekdo razložiti, od dobavnic do skladišča in inventure. Zato je nam to ogromno pomenilo. V okviru mentoriranja lahko dobiš ogromno nasvetov, ampak prav posebno noto temu programu pa resnično daje dostop do strojne opreme: prototipov, tiskov na 3D tiskalnikih, merilne opreme in laboratorijev, proizvodnih sposobnosti Katapult Metala, … 

Kakšna podjetja lahko največ dobijo s tem programom, bi se lahko omejili oziroma osredotočili tudi na panoge?

Glede na izvajalce programa HardwareSTART, torej Dewesoft, Zavod mladi podjetnik in Katapult, bi rekel, da je program primeren za visokotehnološka podjetja in prehrambena podjetja, kakršno je Kooperativa 103. Hitreje prideš do prototipov, do merilne opreme, do nasvetov, na kaj se fokusirati, da je produkt bolje pripravljen na trg. Program pa je zelo primeren tudi za podjetja, ki potrebujejo pomoč pri prodaji. Smo narod ljudi, ki zna narediti, ne pa prodati. In ta program se osredotoča tudi na to pomoč pri prodaji. 

V kateri fazi razvoja je vaš produkt?

Prva niša so bili domovi za ostarele, kjer smo prodajali sami, da smo se naučili branže, zdaj pa prodajo premikamo na distributerje, da se lahko raziskovalno širimo v zdravstveni sektor, kjer bi senzor meril srčni utrip in dihanje v zdravstvene namene. To je dolgoročni razvoj, smo pa osredotočeni na takšen razvoj, da produkt lahko prodajamo različnim ciljnim skupinam.

Kako ste sestavili ekipo, da ste dobri na vseh področjih?

Vsi neuspeli poskusi so bili solo akcija ali preveč ljudi v ekipi z istimi kompetencami. Poleg mene sta podjetje ustanovila še Patrik Kokol in Urška Gačnik, vsak s kompetencami na različnih področjih. Naš investitor je podjetje Astron, v ozadju pa je še več inženirjev. Želimo pa si okrepiti prodajno ekipo.

Kakšno je pravo razmerje med inženirji in prodajniki?

Radi bi prišli na 1:1, tudi investirali bi radi enako v razvoj kot v marketing. Trenutno je 3:1 za razvoj, ampak smo se znašli tako, da razvijamo tudi za druga podjetja. Projekte izbiramo tako, da dolgoročno sovpadajo z našo vizijo, in jih res obvladamo. To nam bo prav prišlo tudi v prihodnje. 

Kako na razvoj podjetja vpliva stanje na trgu – najprej epidemija, potem vojna v Ukrajini in draginja na vseh področjih …?

Epidemija za naše podjetje ni predstavljala večjih težav, saj je bil senzor v sobah z varovanci za domove v tisti situaciji velik plus. Večji vpliv imajo podražitve hrane in energentov, saj domov zaradi povišanja stroškov ne ostane veliko za investicije. Velik izziv je tudi trg elektronskih komponent, ko smo imeli vsako serijo na produktu druge komponente, kar pomeni, da moraš imeti gor drugo tiskano vezje, drug čip in vprašanje, če ga boš dobil …


Skupne nabave so v tem primeru rešitev?

To je super za startupe. Dewesoft in L-Tek elektronika nudita skupno nabavo čipov, česar se poslužuje vse več manjših podjetij, saj se ti kot malemu podjetju ni treba pogajati za cene majhnih količin komponent. 

Skoraj leto dni ste tudi že tehnični direktor Katapulta. Kaj vas je prepričalo, da ste prišli sem?

Delovno okolje je točno takšno, kot mi je v njem všeč delati. Rad rešujem probleme, sem socialni inženir, ki rad dela z ljudmi. Tudi ko sem bil še asistent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, mi je bilo fino učiti. Tukaj imam vse, tehniko, raznolikost dela v obliki številnih projektov, in predajanje znanja in izkušenj. 

Prav tako ni slabo, da na svoje podjetje pogledaš tudi od zunaj. Dodana vrednost dela Katapulta pa je, da se lahko učim od najboljših in poslušam zgodbe, kaj je komu uspelo in kaj ne.

Preverite finančne in vsebinske spodbude, ki jih nudi Slovenski podjetniški sklad >>

O projektu HardwareSTART

Projekt HardwareSTART je namenjen podpori slovenskih hardware startupov, ki so prejeli finančne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada. Izvaja ga konzorcij partnerjev Katapult d.o.o., DEWESoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., v okviru programa “Zasnova in izvedba vertikalnega pospeševalniškega programa za prejemnike finančnih spodbud Sklada v industriji strojne opreme v letu 2022”.

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje