Kaj je “bootstrapping”?

Startup podjetniki na začetku večinoma zelo težko dobijo investitorja, ki bi finančno podprl njihov projekt, zato podjetje zgradijo zgolj na podlagi svojih osebnih prihodkov in prihrankov ter s čim večjim "zategovanjem" stroškov. Govorimo o t. i. bootstrappingu.
Kaj je "bootstrapping"?

Kaj je “bootstrapping”? (Vir slike: sxc.hu)

Po principu “bootstrappinga” je nastalo veliko zelo uspešnih in znanih podjetij, med njimi so na primer vsem znani giganti Apple, Coca Cola, Dell, Hewlett-Packard in Microsoft. Še danes večina startupov sledi temu načinu, predvsem zaradi dejstva, da nimajo druge možnosti ali pa zaradi tega, ker na ta način obdržijo več svobode in nadzora nad svojim podjetjem. 

Prednost “bootstrappinga” je predvsem v tem, da startup podjetnik obdrži poln delež lastništva svojega podjetja, hkrati pa je povsem neodvisen od zunanjih investitorjev ali bank. To pa po drugi strani predstavlja tudi veliko tveganje, saj je na začetku edini vir prihodkov prav podjetnik sam. 

Poglejmo si, kako lahko izboljšamo verjetnost za uspeh startup podjetja, ki se financira po principu “bootstrappinga”. 

Povezana vsebina: Viri financiranja podjetja

Najprej moramo preveriti, ali imamo dovolj dobro poslovno idejo. Da bi to izvedeli, moramo za mnenje povprašati ne le naše znance in sorodnike, temveč predvsem naključne posameznike, ki bi lahko predstavljali naše potencialne stranke. Na podlagi njihovih mnenj moramo določiti, ali naša poslovna ideja in poslovni načrt potrebujeta dodelavo, v primeru, da to drži, pa jo moramo čimprej opraviti. Za nasvet lahko povprašamo tudi kakšnega mentorja ali strokovnjaka iz panoge, ki je blizu našemu produktu, saj bomo le tako dobili dovolj realno in objektivno mnenje. 

Veliko se moramo posvečati tudi našim strankam. Za začetek si postavimo vprašanja: “Kdo so naše stranke?”, “Kje jih lahko najdemo?”, “Kako bomo pridobili nove stranke?”, nato pa poskušajmo s čim boljšim produktom povsem zadostiti njihovim pričakovanjem oziroma jih še preseči. Tako bomo gotovo dobili veliko število pozitivnih referenc, dobra beseda o našem podjetju pa se bo širila kot blisk!

In še za konec – bistvo “bootstrappinga” je tudi v tem, da vsak zaslužen evro reinvestiramo nazaj v rast in razvoj podjetja. Na začetku ne skrbite za profitabilnost – šele v tistem trenutku, ko boste imeli odličen in dodelan produkt, se lahko začnete spraševati o načinih, kako bi povečali svoj profit. 

Vir: Inc.com in BusinessDictionary

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje