Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Kaj je predpogoj za ustvarjanje denarnega toka?

Določitev pravega poslovnega modela je zelo pomemben korak za vsako mlado podjetje, saj je predpogoj za ustvarjanje denarnega toka. S poslovnim modelom namreč določimo način, s katerim bomo služili denar ter spoznali potrošnike in jih spremenili v potencialne kupce.
Kaj je predpogoj za ustvarjanje denarnega toka?

Kaj je predpogoj za ustvarjanje denarnega toka? (Vir slike: Freeimages.com)

Pisali smo o prvih treh oblikah poslovnih modelov, ki pridejo v poštev za mlade startupe, danes pa vam predstavljamo še nadaljnje tri.

4. Moderni franšizni sistem

Ugotovite, kako bi svoj posel spremenili tako, da bi ga lahko v obliki franšize prodajali podjetnikom po vsem svetu. Podobno je storil Ray Kroc, ki je prodajalno hitre prehrane McDonald’s uspel spremeniti v zlato jamo, ki še danes žanje velike uspehe. 

V zadnjih nekaj letih je McDonald’s sicer v povprečju dosegal le 4 odstotno rast dobička, toda vrednost delnic podjetja vztrajno raste – povprečno se na leto poveča za 13 odstotkov. 

5. Ponudite unikatni produkt po zelo visoki ceni

Ena izmed možnosti, kako služiti denar, je tudi prodajanje unikatnih produktov na področju brez konkurence. Na ta način uspeva farmacevtsko podjetje Alexion Pharmaceuticals, ki izdeluje zdravilo za zelo redko obolenje imunskega sistema. Le-tega zavarovalnicam prodaja za 569.000 dolarjev letno na bolnika.

Na ta način je podjetje v zadnjih letih v povprečju zabeležilo 116 odstotno rast prihodkov na leto, tudi delnice podjetja vztrajno rastejo že več let. 

Iščete primeren poslovni model?

6. Izmenjava produktov med ljudmi v zameno za provizijo

Podjetje Airbnb je razvilo zelo zanimiv poslovni model: ljudem omogočajo, da stanovanja oziroma sobe, ki jih ne potrebujejo 7 dni v tednu, v najem ponudijo tistim, ki jih potrebujejo. Na ta način profitira tako najemodajalec kot tudi najemojemalec.

Podjetju, ki ponuja že preko 600.000 prenočišč v 34.000 mestih po vsem svetu, se omenjeni poslovni model še kako izplača. Od vsakega najemodajalca namreč prejme 3 odstotke zaslužka, od vsakega najemojemalca pa še dodatnih 6 do 12 odstotkov. Danes je podjetje vredno že preko 10 milijard dolarjev.

Vir: Entrepreneur.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje