Kako določiti višino plač za vaše zaposlene?

Zaposleni za podjetje predstavljajo pomembno dodano vrednost. V podjetje prinašajo svoja znanja, sposobnosti in prispevajo k boljši učinkovitosti poslovanja. Hkrati pa so za vodstvo seveda tudi strošek.
Obračun plač (Vir: Bigstockphoto)

Obračun plač (Vir: Bigstockphoto)

Da bi se učinkovito vodilo področje plač, je treba narediti za vsakega delavca posebej obračun plač. Višino plače se določi glede na številne kriterije. V prvi vrsti je treba seveda upoštevati zahtevnost in kompleksnost nalog, ki jih s seboj prinaša delovno mesto. Koliko znanja je potrebnega, da lahko zaposleni opravlja tovrstno delo. Pri obračunu plač je treba upoštevati tudi najvišjo stopnjo izobrazbe, ki jo je zaposleni dosegel. Seveda so pomembna tudi druga neformalno pridobljena znanja, s katerimi je lahko delo opravljeno še bolj kvalitetno. Upoštevati pa je treba tudi delovno dobo. Ljudje, ki so že več let zaposleni v podjetju, si zaslužijo nekaj dodatka na osnovno plačo.

Dodatki k plači

Seveda je pri obračunu plač treba upoštevati tudi nadomestilo za prevoz na delo in malico. Zaposlenemu namreč pripada povračilo stroškov, ki jih je v preteklem mesecu imel s tem, da se je pripeljal na delo in odpeljal z njega. Tovrstne stroške se mu lahko izplača glede na ceno mesečne karte za javni prevoz ali pa z določeno postavko na prevožen kilometer – glede na predvideno porabo bencina. Prav tako delavcu pripada določen znesek, namenjen izdatku za dnevni obrok, malico. Nekatera podjetja nudijo zaposlenim tudi brezplačne bone za kosila.

Stroške malice in prevoza se za zaposlenega v preteklem mesecu obračuna le, če je bil ta dejansko na delu. Za dni, ko je imel dopust ali je bil na bolniški, seveda ni upravičen do tega povračila.

Razlika med bruto in neto

Seveda je pri obračunu plač imeti vedno v glavi, da znesek, ki ga namenite za plačo zaposlenega, ni enak znesku, ki ga ta prejme. Kar namenite zanj v okviru obračuna plač je bruto plača, kar on prejme pa neto. Določen delež bruto plače je namreč namenjen prispevkom za socialno varnost zaposlenim. Tukaj se šteje zdravstveno, invalidsko, pokojninsko zavarovanje, starševsko varstvo in prispevek za primer brezposelnosti.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje