Kako lahko podjetnik izstavi e-račun?

E-račun je že kar nekaj časa v uporabi in je zamenjal klasični način izstavljanja računov. Ima številne prednosti. Glavni sta enostavnost izdajanja in hitro posredovanje naslovniku.
izdati e-račun

izdati e-račun

E-račun mora vsebovati vse tiste podatke kot navadni račun. Razlika je le v tem, na kakšen način se ga izda in posreduje do naslovnika. Kako se torej izda tak račun? To je v veliki meri odvisno od tega, komu se ga izda. Pomemben faktor pa je tudi, ali gre za gotovinsko ali negotovinsko poslovanje.

Negotovinsko ali gotovinsko poslovanje

Če podjetje pričakuje za plačilo svojih storitev znesek v obliki bankovcev, kovancev, plačilne kartice ali čeka, govorimo o gotovinskem plačevanju. V tem primeru se je treba posluževati sistema davčnih blagajn. Gre za napravo oziroma programsko opremo, ki jo lahko naložimo na računalnik. Sistem za delovanje potrebuje internetno povezavo. Prav tako si moramo pred tem urediti digitalno potrdilo za elektronsko podpisovanje e-računa. Poleg tega je obvezna oprema tudi tiskalnik za tiskanje takih računov. Podjetnik si mora zagotoviti tudi posebno mesto za shranjevanje gotovine.

Če podjetnik za plačilo pričakuje direktno nakazilo na njegov TRR, potem govorimo o negotovinskem poslovanju. V tem primeru je izbira glede načina izdajanja e-računa bolj prožna in lažja.

Proračunski uporabnik ali pravna / fizična oseba

Način izstavljanja e-računa je odvisen tudi od tega, komu bomo račun izstavili. Če bomo račun izstavili uporabniku državnega proračuna, potem je sistem za to točno določen. Treba se je posluževati UJP portala. Uporabnik mora najprej pridobiti digitalno potrdilo. Nato si mora urediti uporabniško ime in geslo. Tako lahko dostopa do portala in izda svoj prvi e-račun. Izdajanje računov je prek portala enostavna. Točno je navedeno, katera polja vse mora uporabnik izpolniti.

Če se račun izstavi fizični ali pravni osebi, potem ni tako strogih pravil in oblika računa je v rokah izdajatelja. Tak račun se lahko izstavi kar prek Worda ali Excela. Še bolje pa je, če podjetnik uporabi poseben program, ki celoten proces poenostavi. Prednost je tudi v tem, da ima prek programa pregled nad vsem izdanimi računi.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje