Kako ozdraviti deloholika?

Delate tudi med dopustom? Med večerjo pregledujete elektronsko pošto? Preden se odpravite domov, opravite še en telefonski klic? Če ste vsaj na dve vprašanji odgovorili pritrdilno, se uvrščate v veliko skupino ljudi, ki jih imenujemo deloholiki.
Kako ozdraviti deloholika?

Ste deloholik? (Vir slike: YouTube)

Trdo delo je dobra stvar, zlasti za delodajalca. Ta namreč ve, da se lahko na vas in vaše sposobnosti zanese pravzaprav kadarkoli. Vendar pa opravljanje nadur ne pomaga pri vaši produktivnosti, temveč vam škoduje. Priporočljivo je, da svoje delovno življenje postavite v ravnotežje.

Postavite si mejo

Sklenite pakt s seboj in določite uro, do kdaj boste delali oziroma po kateri uri vam ni več dovoljeno delati. Spoštujte svoj dogovor.

Dovolite si vzeti odmor

Naučite se dovoliti vzeti odmor, pa čeprav krajšega. Pojdite ven na kosilo, namesto da jeste na svoji delovni mizi. Pojdite na krajši sprehod, odpravite se v bližnji park in se nadihajte svežega zraka. Že 10 minut vam bo koristilo.

Spremenite mišljenje

Morda ste eden od tistih, ki menite, da dolge ure na delovnem mestu kažejo na vaše dobro delo, pripadnost podjetju in da so tisti, ki si vzamejo krajši počitek (ali pa preživljajo popoldneve daleč stran od službenih zadev, se za čas vikendov in dopustov popolnoma odklopijo), preprosto leni ali manj predani službi. Takšno razmišljanje je nepravilno in nezdravo; takšni ljudje si na tak način popolnoma odpočijejo, na delovnem mestu pa prav na račun tega dosegajo boljše rezultate.

Službo pustite v službi

To je največji in najtežji test. Ko pridete domov, izključite svoj mobilnik in se ne povezujte na elektronski predal službe. Raje si vzemite čas za družino in prijatelje. Kako bi bilo videti, če bi se na delovnem mestu ukvarjali z družino? Dom ni namenjen reševanju vaših službenih težav, temveč je prostor, v katerem se lahko popolnoma sprostite. Recite službi ne!

Vdihnite in izdihnite

Kako odvrniti misli iz službe? Mnogi svetujejo meditacijo. Poizkusite vsak dan najti čas, da globoko vdihnete, se sprostite, umirite svoje misli in se napolnite s pozitivno energijo.

Z upoštevanjem zgornjih napotkov boste postali bolj sproščeni in učinkovitejši. Tudi srečnejši, obenem pa boste hitreje prepoznali tudi svoje dosežke. Nagradite se!

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje