Kako pomembno je znanje računovodstva za podjetnika?

Mnogi podjetniki so mnenja, da ne potrebujejo nikakršnega računovodskega znanja, ker imajo računovodjo. To ne drži, saj je tudi za lastnike malih podjetij pomembno, da znajo brati računovodske izkaze. Zgolj na tak način imajo popolno znanje za finančne odločitve.
Kako pomembno je znanje računovodstva za podjetnika?

Kako pomembno je znanje računovodstva za podjetnika? (slika: sxc.hu).

Šele ko se podjetnik nauči pomena številk v računovodskih izkazih, ima dovolj informacij za pravilno odločanje.

Veliko podjetnikov ne posveča dovolj pozornosti financam. Največkrat si podjetniki podrobno ogledajo finančno stanje preden gredo na banko po kredit ali ko pišejo oz. popravljajo poslovni načrt.

Problemi, ki nastanejo pri pomanjkanju znanja in pomanjkanju zanimanja za računovodstvo

Če morate vprašati računovodjo, kako dobičkonosno je vaše podjetje, potem financam posvečate premalo pozornosti. Že pri vsakodnevnih nabavah inventarja ali plačevanja najemnine morate vedeti, kako močno tovrstni stroški vplivajo na finančno stanje podjetja.

Zgodi se, da podjetniki prepozno spoznajo, da njihov posel ni dobičkonosen oz. ne proizvaja dovolj dohodkov za pokritje vseh nastalih stroškov.

Zakaj takšen odpor do številk?

V prvi vrsti se podjetniki radi posvečajo svojemu poklicu oz. poslu. Šivilje rade šivajo, kuharji radi kuhajo in se neradi spuščajo v računovodske posle.

Drugi razlog za nezanimanje podjetnikov za finance je nerazumevanje. Velikokrat računovodje predstavijo izide v „računovodskem” jeziku, ki je velikokrat težko razumljiv. Nikar ne obupajte, obstaja zgolj nekaj izrazov, katerih pomen morate poznati in že razumete „računovodščino”.

Potrebuje podjetnik tečaj računovodstva ali financ?

Niti ne. Vede, ki se ukvarjajo s financami in računovodstvom so specifične in bi marsikateremu podjetniku vzele preveč dragocenega časa.

In še nasvet: dragi podjetniki, čim več svojega časa posvetite poslu, vendar ne zanemarite računovodstva in financ.

Vir: Businessweek.com.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje