Kakšen mora biti podjetnik, da bo lahko uspel?

Podjetništvo je panoga, v kateri uspejo le redki. V kolikor se podajate v lastne podjetniške vode, se morate zavedati, da je konkurenca zelo huda, dela pa ogromno. Prav zato boste morali pokazati nekaj izjemnih lastnosti, ki vas bodo počasi, a vztrajno vodile k uspehu.
Kakšen mora biti podjetnik, da bo lahko uspel?

Kakšen mora biti podjetnik, da bo lahko uspel? (Vir slike: Deathtothestockphoto.com)

Uspešni podjetniki, pa naj bo to Henry Ford ali Steve Jobs, so prav vsi po vrsti posedovali nekatere lastnosti, ki so jim omogočale uspešno vodenje podjetja in doseganje izjemnih poslovnih rezultatov. Poglejmo si, za kakšne lastnosti gre.

1. Dobre vodstvene sposobnosti

Prav vsakega uspešnega podjetnika odlikujejo dobre vodstvene sposobnosti. Če želite uspeti kot podjetnik, se boste morali zavedati, da bo za dosego cilja potrebno prehoditi določeno pot, kljub temu da bo ta lahko včasih tudi nekoliko trnova. Pri tem pa boste morali voditi tudi svojo ekipo ter jo motivirati k delu za skupni cilj. 

2. Visoka samomotiviranost

Uspešni ljudje ne čakajo na uspeh, temveč ga poiščejo sami. Odpravijo se v svet in neutrudno delajo na problemih, na katere naletijo, saj so izjemno motivirani, da dosežejo zastavljene cilje. Podobno se boste morali počutiti tudi vi, če boste želeli uspeti v podjetniških vodah. 

3. Občutek za etičnost

Vzdrževanje visokih etičnih standardov je kvaliteta, ki človeku omogoča, da si zgradi kredibilnost in ugled. Takšnim ljudem ni težko zaupati in zato je tudi veliko bolj verjetno, da bomo s takšnim podjetnikom sklenili pogodbo o sodelovanju. Bodite etični in imeli boste precejšnje možnosti za uspeh.

4. Pripravljenost na neuspeh

Seveda mora biti vsak podjetnik pripravljen tudi na morebiten neuspeh. Sprejemanje visokih tveganj, ki je del te panoge, namreč s seboj prinaša tudi neuspehe, kateri pa ne smejo biti nesmiselni: iz njih se je potrebno naučiti čim več novega. 

5. Žilica za inovativnost

Velika večina uspešnih podjetnikov ima v sebi žilico za inovativnost: včasih se zdi, da nove poslovne ideje iz njih kar vrejo. Prav to je bil pravzaprav glavni razlog za to, da so se sploh podali v podjetništvo. Če ste tudi vi izjemno inovativni, vam v tej panogi ne bo hudega. 

6. Zavedanje o svojih šibkostih 

Resda morajo imeti podjetniki močne osebnosti, a kar je najpomembneje je, da se kljub temu dobro zavedajo svojih šibkosti. Tako se ne bojijo postavljati vprašanj, zaradi česar se iz danih situacij hitro naučijo česa novega in hitreje vidijo celotno sliko dogajanja. 

7. Tekmovalnost

Tu je tudi tekmovalnost, vrlina, ki ločuje uspešne ljudi od neuspešnih. Ustanovitev in vodenje podjetja je ena najzahtevnejših preizkušenj, s katero se človek sooči v življenju. Gre za neprestano bitko s tekmeci, pa tudi s sabo, saj mora podjetnik venomer napredovati, tako na zasebnem kot tudi poslovnem področju. 

8. Sposobnost mreženja in vzpostavljanja kontaktov

Najboljši podjetniki razumejo, da sami ne bodo mogli uspeti. Vedo, da morajo za seboj imeti veliko mrežo kontaktov, poslovnih partnerjev, finančnih partnerjev, potrošnikov in seveda tudi dobro ekipo, ki bo skrbela za uspešno poslovanje podjetja. 

Vir: MDBA

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje