Kam so izginile zmenkarske franšize?

Zmenkarske franšize so še pred desetletjem spadale med najbolj priljubljena franšizna podjetja, vendar pa so se tako hitro kot so se pojavile tudi poslovile. Iz njihove zgodbe se lahko marsikaj naučimo.
Kam so izginile zmenkarske franšize?

Zmenkarske franšize so bile nekoč poslovna priložnost (Vir: franchise-uk.co.uk)

Ameriška revija Entrepreneur je preučila nekaj nenavadnih idej, ki so hitro dosegle vrhunec in se zatem tudi hitro poslovile. Sredi 1990-ih so veliko priljubljenost dosegle tudi zmenkarske franšize, vendar pa je nenadnemu uspehu sledil tudi hiter propad. S 145 zmenkarskih franšiz v letu 1996 je njihovo število upadlo na borih 22 v letu 2004, v letu 2007 pa so dokončno poniknile.

Dober primer je podjetje The Right One, ki je s franšizingom začelo v letu 1999 in do leta 2002 vzpostavilo 28 franšiznih enot, vendar pa je v letu 2007 dokončno zaprlo svoja vrata. Tudi podjetje It’s Just Lunch, ki je začelo s franšizingom v letu 2000 in do leta 2006 vzpostavilo 96 lokacij, je v letu 2008 končalo svojo kariero. Podobna je tudi zgodba številnih drugih podjetij, kot npr. video-zmenkarskih franšiz ali podjetja Eight at Eight, ki se je ukvarjalo z organizacijo skupinskih zmenkov za samske, vzpostavilo nekaj franšiznih enot, a nato po nekaj letih obupalo nad franšizingom.

Vzrok za njihov propad je bila predvsem huda konkurenca s strani spletnih strani kot so Match.com, eHarmony in Craigslist, proti katerim osebne zmenkarske franšize niso imele šans.

 

Vir: BusinessOpportunities

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje