Kateri startupi so zaznamovali leto 2014

Leto 2014 je bilo izjemno podjetniško leto. Tudi za slovenske startupe. Preboji v številne svetovno (pri)znane pospeševalnike, investicije in sodelovanja so dali upanje po boljšem jutri. Poglejmo, kateri startupi po svetu so najbolj zaznamovali iztekajoče se leto.
Kateri startupi so zaznamovali leto 2014

Nekateri najvplivnejši startupi niso prejeli niti ene investicije. Na sliki omrežje Ello (Vir slike: Ello).

Business Insider je pokukal v svet startupov, pri tem pa upošteval dejavnike, kot so investicije, dobiček, rast in interes za investicije. Poglejmo, kateri startupi so najbolj zaznamovali leto 2014.

Victoria Eisner je idejo za Glasmsquad dobila na silvestrovo leta 2013, ko ni našla nobenega startupa, ki bi prišel k njej na dom, jo naličil in uredil. Kako deluje Glasmsquad? Prek aplikacije – pritisneš gumb in stilist se oglasi kar na domu. Za pričesko je potrebno odšteti 50 dolarjev, za ličenje pa 75 dolarjev. Januarja 2014 je njen startup prejel semensko investicijo v višini dveh milijonov dolarjev, oktobra s strani Softbank Capital, Lerer Hippean Ventures, BBG Ventures in Montage Venture pa še 7 milijonov dolarjev.

Startup Spring, ki je zaživel avgusta, je po podatkih Business Insider julija prejel 7,5 milijonov dolarjev težko investicijo. Spring je kot Instagram za nakupovanje – uporabnik pregleda slike, platforma pa mu omogoča tudi nakup. Apple je Spring označil za eno najboljših aplikacij letošnjega leta.

DWNLD je tisto, kar je WordPress spletnim stranem – gre za startup, ki vsakomur omogoča enostavno in cenovno ugodno oblikovanje aplikacije in namestitev v App Store. DWNLD sta ustanovila angelski investitor Fritz Lanman in Alexandra Keating. Mesečni strošek za DWNLD znaša 15 dolarjev.

Ello je minimalistično družbeno omrežje, ki obljublja, da bo brez oglasov in, da osebnih informacij uporabnikov ne bo prodajal oglaševalcem. To mlado družbeno omrežje je pritegnilo veliko zanimanja, že oktobra naj bi imeli milijon uporabnikov in od 40 do 50 tisoč registracij na uro. Spomnimo, Ello se je v beti različici predstavil letos avgusta, dva meseca pozneje pa je prejel 5,5 milijonov dolarjev investicije s strani Foundry Group.

Curbside je od oktobra na voljo za OS Android in iOS. Še istega meseca so v A rundi prejeli 8 milijonov dolarjev, letos skupno že 9,5 milijonov. Aplikacija omogoča drugačne nakupe. Uporabnik naroči izdelke prek telefona in namesto da bi čakal na dostavo, jih prevzame kar v trgovini. Startup napoveduje, da se bo prihodnje leto razširil še na 15 trgov.

Ideja za Reserve je nastala, medtem ko je Joe Marchese večerjal s svojimi zaposlenimi. Strinjali so se, da bi moral biti postopek rezervacije in plačila obroka precej bolj učinkovit in preprost. Reserve, katerega konkurenca je precej močna, na primer OpenTable, je od oktobra na voljo v New Yorku in Los Angelesu, v načrtu pa imajo razširitev na Washington, London in San Francisco. Koliko so znašale letošnje investicije v ta startup, ekipa noče razkriti, je pa znano, da ima kar 30 članov oziroma zaposlenih.

Shyp je zdravilo za marsikoga, ki se mu ne da ali pa preprosto nima časa hoditi na pošto pošiljati poštne pakete. Uporabnik fotografira paket, ki ga želi poslati, pooblaščeni voznik pa prevzame paket v nekaj minutah. V San Franciscu je na voljo od marca, v New Yorku od septembra, od novembra pa še v Miamiju. Od septembra 2013 je omenjeni startup prejel že več kot 12 milijonov dolarjev investicij.

Startup Jet se omenja kot ubijalec Amazona. Gre za novo obliko izkušnje e-nakupovanja. Čeprav na njegov uradni izid še čakamo, pa je že prejel 55 milijonov dolarjev investicije. Izvršni direktor Jeta je Marc Lore.

Mink je ideja Grace Choi, ki je svojo idejo prvič predstavila maja letos. Mink je printer, ki ga uporabnica poveže z računalnikom, fotoaparatom ali telefon, ta pa nato stiska prilagojen makeup. Na voljo bo za 300 dolarjev. Startup za zdaj še ni prejel nobene investicije, kot pravi Choi pa to tudi ni v njenem interesu.

Alfred, ki je zmagal na dogodku TechCrunch Disrupt, ponuja postreščka za 99 dolarjev na mesec. Po kratkem vprašalniku, s katerim ekipa pridobi podrobnejši oris uporabnika, mu dodeli postreščka, Alfreda. Ta bo poskrbel za različna gospodinjska opravila, na primer uredil pošto, obleke, pospravil hišo oziroma stanovanje. Marcela Sapone in Jessica Beck sta na idejo prišli med študijem, ki sta ga pustili in se posvetili ideji. Novembra je Alfred prejel 2 milijona dolarjev semenske investicije.

X.ai, ki se v anleščini prebere X dot A I, omogoča urejanje sestankov na podlagi elektronskih sporočil. Startup, ki je bil ustanovljen aprila letos, je mesec pozneje prejel 2,1 milijonov dolarjev investicije s strani SoftBank Capital in drugih.

Se še spomnite aplikacije Yo, ki je na voljo od aprila? Aplikacijo uporabnik odpre, vtipka ime prijatelja, ki mu pošlje obvestilo Yo z glasom robota. Prejemnik lahko pošlje Yo nazaj. Dva meseca po izidu je postala aplikacija viralna.

Slack je aplikacija, namenjena za komunikacijo na delovnem prostoru. Omogoča skupinske pogovore, deljenje datotek in podobno. Čeprav ekipa, ki stoji za Slackom, še ni namenila niti dolarja za marketing, velja za eno najhitreje rastočih aplikacij v svojem segmentu. Od aprila letos je startup prejel kar 180 milijonov dolarjev investicij.

Cyber Dust je precej podoben Snapchatu (Vir slike: Cyber Dust).

Imate težave s pomnjenjem imen in oseb? Humin si zapomni vse podrobnosti, vsakič ko nekoga na novo spoznate. Aplikacija uporablja družbena omrežja in kontakte iz telefona, ki jih oblikuje pod Priljubljene. Kako deluje? Vsakič, ko dodate novo telefonsko številko, vas Humin opomni, kako je osebi je ime, kdaj ste jo spoznali in kje dela. Če je oseba na družbenih medijih, bo Humin dodal še fotografijo osebe. Podatkov o investicijah v Humin ni.

Casper nudi enostaven postopek nakupa žimnice. Namesto da bi jo kupili v fizičnih trgovinah, se Casper pokaže pred vašimi vrati. Žimnica je zapakirana v veliki škatli, na voljo v šestih velikostih, cena pa se giblje od 500 do 950 dolarjev. Ima 10-letno garancijo. Po podatkih Business Insider je samo v prvih 28 dneh Casper naredil milijon dolarjev s prodajo, hkrati pa od januarja letos prejel kar 15 milijonov dolarjev težke investicije.

Mark Cuban je s pomočjo Mention Media ustvaril Cyber Dust. Gre za brezplačno tekstovno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča pošiljanje sporočil in fotografij, ki izginejo po 30 sekundah. Spominja malce na Snapchat, mar ne? No, razlika med njima je, da Cyber Dust obljublja, da ne bo pustil nobene sledi s sporočili. Prav tako uporabnika obvesti, ko nekdo naredi printscreen. Sporočilo poteče 12 ur od pošiljanja, ne glede na to, ali ga je prejemnik sporočila pogledal ali ne.

Oznake:, , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje