Kdo so najmlajši milijarderji na svetu?

Gotovo ste tudi vi že slišali za katerega izmed podjetnikov, ki si je tekom svoje poslovne kariere uspel prislužiti bogastvo, kakršno je za marsikaterega smrtnika nepredstavljivo. Govora ni le o milijonih, temveč o milijardah dolarjev.
Kdo so najmlajši milijarderji na svetu?

Kdo so najmlajši milijarderji na svetu? (Vir slike: suphakit73, FreeDigitalPhotos.net)

Nekateri med njimi so za gradnjo tako velikega premoženja potrebovali več desetletij, spet drugim je to uspelo v zgolj nekaj letih.

Poglejmo si, kdo so posamezniki ali posameznice, ki so se v letu 2014 uspeli uvrstiti na lestvico svetovnih milijarderjev, mlajših od 35 let. Lestvica je sestavljena tako iz podjetnikov, ki so si bogastvo prislužili, ter tudi tistih, ki so premoženje preprosto podedovali.

10. mesto med najmlajšimi milijarderji: Evan Spiegel

Starost: 24 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 1,5 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Evana Spiegla večina izmed nas pozna kot soustanovitelja in izvršnega direktorja podjetja Snapchat, ki je razvilo izjemno popularno družbeno mobilno aplikacijo. Mladi poslovnež je širši javnosti postal znan predvsem leta 2013, ko je s strani Facebooka prejel mamljivo prevzemno ponudbo v višini 3 milijard dolarjev in jo brez pomisleka zavrnil.

9. mesto med najmlajšimi milijarderji: Bobby Murphy

Starost: 25 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 1,5 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Podobno kot zgoraj omenjeni Evan Spiegel je tudi Bobby Murphy obogatel s podjetjem Snapchat, saj sta ga leta 2011 soustanovila s skupnimi močmi. Danes ima Murphy v podjetju, ki je bilo ocenjeno na neverjetnih 10 milijard dolarjev, vlogo tehnološkega direktorja.

Bobby Murphy in Evan Spiegel, Snapchat (Vir slike: Forbes)

8. mesto med najmlajšimi milijarderji: Albert von Thurn und Taxis

Starost: 31 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 1,5 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Nemški princ si svojih milijard dolarjev ni prislužil s podjetništvom, temveč jih je podedoval leta 2001, ko je dopolnil zakonsko določeno starost osemnajstih let. Danes se ukvarja z umetnostjo, lesarstvom in prodajo nepremičnin, svoj prosti čas pa namenja tudi dirkanju z avtomobili.

7. mesto med najmlajšimi milijarderji: Marie Besnier-Beauvalot

Starost: 33 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 2,7 milijarde dolarjev

Kako je obogatela: Mlada Francozinja je obogatela po smrti dedka, ki je Marie in njenima sestrama zapustil že tedaj izjemno uspešno podjetje Lactalis, ki se ukvarja s proizvodnjo mlečnih proizvodov. Tri sestre so se od tedaj prelevile v prave podjetnice, ki danes s svojim podjetjem počasi, a vztrajno prodirajo tudi v tujino. 

6. mesto med najmlajšimi milijarderji: Elizabeth Holmes

Starost: 30 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 4,5 milijarde dolarjev

Kako je obogatela: Holmesova se je Forbesovi lestvici najbogatejših zemljanov pridružila šele pred kratkim, kljub temu da se je njena strma pot navzgor pričela že leta 2003. Tedaj se je namreč odločila opustiti študij in svoj čas ter preostali denar, ki je bil sicer namenjen študiju, raje namenila gradnji lastnega podjetja. Do danes je podjetje, ki ga je poimenovala Theranos, pridobilo že preko 400 milijonov dolarjev sredstev s strani tveganih kapitalistov in je ocenjeno na več kot 9 milijard dolarjev.

Elizabeth Holmes (Vir slike: bbc.com)

5. mesto med najmlajšimi milijarderji: Eduardo Saverin

Starost: 32 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 4,9 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Eduardo Saverin se je na lestvico najmlajših in najbogatejših Zemljanov uvrstil na precej zanimiv način: ker mu Mark Zuckerberg ni želel priznati pravic soustanovitelja Facebooka, se je podal na sodišče in vložil tožbo. Tam se je pogodil in kljub dejstvu, da že prihaja iz premožne družine, še bolj obogatel. Danes se ukvarja predvsem z investiranjem v startupe

4. mesto med najmlajšimi milijarderji: Yang Huiyan

Starost: 33 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 4,9 milijarde dolarjev

Kako je obogatela: Huiyanova je bogastvo pridobila predvsem po zaslugi njenega očeta, ki je nanjo leta 2007 prepisal delnice ogromnega nepremičninskega podjetja Country Garden Group. Danes Huiyanova v podjetju skrbi za področje razvojnih strategij.

3. mesto med najmlajšimi milijarderji: Scott Duncan

Starost: 32 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 6,2 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Tudi Scott Duncan je do neznansko velikega premoženja prišel preko dedovanja, saj mu je oče Dan Duncan, ustanovitelj podjetja Enterprise Products, zapustil delnice. Vrednost le-teh je zgolj v letu 2013 zrasla za 1 milijardo dolarjev.

2. mesto med najmlajšimi milijarderji: Dustin Moskovitz

Starost: 30 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 8,1 milijarde dolarjev

Kako je obogatel: Moskovitz se ima za svoje bogastvo podobno kot Zuckerberg in Saverin zahvaliti Facebooku. Gradnji družbenega omrežja se je namreč pridružil že v zgodnjih fazah. Kmalu za tem je soustanovil še podjetje Asana, danes pa velja za priznanega angelskega investitorja, ki rad deli nasvete mladim podjetnikom.

1. mesto med najmlajšimi milijarderji: Mark Zuckerberg

Starost: 30 let

Ocenjeno bogastvo: Približno 34 milijard dolarjev

Kako je obogatel: Mark Zuckerberg, soustanovitelj Facebooka, s svojimi 34 milijardami dolarjev kraljuje lestvici najmlajših milijarderjev na svetu. Prav tako se po premoženju visoko uvršča tudi na lestvici najbogatejših Zemljanov, kjer starost ni kriterij, in sicer na 14. mesto. 

Mark Zuckerberg (Vir slike: wearelibertarians.com)

Vir: Forbes

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje