Kdo so tisti, katerih mesečna plača je dolar ali manj?

Medtem ko so mnogi direktorji na udaru zaradi enormnih mesečnih plač, pa obstajajo tudi takšni, katerih mesečna plača znaša dolar ali manj. To seveda ne pomeni, da živijo v bedi, večina se namreč uvršča na lestvice milijonarjev, tudi milijarderjev.
Kdo so tisti, katerih mesečna plača je dolar ali manj?

»Ustvaril sem dovolj denarja,« je med junijskem dogodkom povedal Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka. Danes je osredotočen na to, da ustvarja kar se da dobro (oziroma najboljše), s tem, kar je ustvaril. Zuckerberg je namreč del kluba vodij podjetij, ki so se odločili za mesečno plačo v višini dolarja ali manj. Prav tako je zavrnil izplačilo bonusov.

Larry Page in Sergey Brin, soustanovitelja Googla, sta se lani za potrebe zmanjšanja stroškov izplačila plač odločila za letno plačo v višini enega dolarja. Kljub temu jima je poseben odbor ponudil izplačilo letne plače, a jo nenehno odklanjata. Naj ob tem zapišemo še, da je Pageovo premoženje ocenjeno na 34,9 milijarde dolarjev, Brinovo pa na 34,3 milijarde.

Da Jack Dorsey, prvi mož Twitterja, ne prejema denarnih izplačil za svojo pozicijo, je javnost izvedela letos junija. Njegovo premožeje je sicer ocenjeno na okoli 2,3 milijarde dolarjev. Na seznamu milijarderjev je že vse od leta 2012. Kljub temu da ima kar precej pod palcem, pa ostaja skromen. V službo naj bi se vozil z avtobusom, medtem ko ga v garaži čaka BMW serije 3.

Larry Ellison, ki je na čelu podjetja Oracle – trenutno kot tehnični direktor in član izvršnega odbora -, je v lanskem letu domov prinesel plačo v višini enega dolarja. Čeprav dober zgled (njegovo premoženje je ocenjeno na 49,2 milijarde dolarjev), pa se podobnih potez nista poslužila Safra Catz in Mark Hurd, ki sta vajeti podjetja prevzela lani septembra. Samo lani sta v družinski proračun prispevala 95 tisoč dolarjev plače (ter nekaj bonusov).

Elon Musk, katerega premoženje se ocenjuje na 13 milijard dolarjev, glede na dokument, objavljen s strani Komisije za vrednostne papirje in borzo Združenih držav Amerike, ni nikoli prejel plače niti ne bonusov oziroma ostalih stimulacij.

David Filo, soustanovitelj Yahooja, je vrsto let prejemal plačo v višini enega dolarja, stanje se ni spremenilo niti, ko je lani vnovič postal član uprave. Filo, katerega premoženje se giblje okoli 2,8 milijarde dolarjev, ni prisoten oziroma ne sodeluje v nobenih od programov podjetja, ki so karkorkoli povezani z deleži.

Plača Jeremyja Stoppelmana, izvršnega direktorja Yelpa, je od leta 2012, ko je znašala 300 tisoč dolarjev, do lanskega leta padla na en dolar. Stoppelman prav tako odklanja kakršne koli dodatne nagrade. Ostala izplačila so mu prinesla 67 tisoč dolarjev, a je večino namenil svojemu asistentu. Njegovo premožeje se sicer ocenjuje na 222 milijonov dolarjev.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje