Kickstarter: ko majhen startup čez noč pridobi milijone

Na Kickstarterju cilj uspe doseči ali preseči 38 odstotkom posameznikom, ki tako dobijo priložnost, da uresničijo svoje ideje. Toda za tiste, ki želene vsote presežejo za več milijonov, dodatna sredstva in nenadna izpostavljenost lahko predstavlja nepričakovane ovire.
Kickstarter: ko majhen startup čez noč pridobi milijone

Kickstarter: ko majhen startup na čez noč pridobi milijone (Vir slike: Kickstarter)

The Coolest Cooler: 13 milijonov namesto 50 tisoč dolarjev

Avgusta 2014 je skoraj 63 tisoč podpornikov navdušila hladilna torba skromnega videza in s številnimi dodatki, kot so drobilec ledu, vodoodporni bluetooth zvočnik, USB napajalnik za polnjenje mobilnikov in preostalih električnih naprav, LED lučka, odpiralec steklenic ter vgrajen pribor za piknik, ki vsebuje žlice, vilice, nože in desko za rezanje. Za torbo The Coolest Cooler je izumitelj Ryan Grepper potreboval 50 tisoč dolarjev, a je namesto tega dobil več kot 13 milijonov dolarjev, kar ga je čez noč postavilo v ne preveč lahek položaj.

Grepper je moral s svojo ekipo zaradi ogromne količine naročil ponovno iskati nove partnerje, ki bi bili pripravljeni pomagati pri proizvodnji zadostnih količin. Če podporniki v Kickstarter kampanjo vložijo več kot je načrtovano, to ne pomeni le dodatnih sredstev, ampak tudi dodatno delo, načrtovanje ali celo popolna reorganizacija.

Pebble Time je najbolje financiran projekt na Kickstarterju!

Kljub temu več sredstev investitorjem daje nekaj dodatne fleksibilnosti pri oblikovanju in obdelavi izdelka. Ekipa za projektom The Coolest Cooler se je tako odločila, da bo z dodatnim denarjem nadgradila obstoječe elemente, kot so močnejša kolesa in izboljšani tečaji na hladilniku.

Zaradi velikega povpraševanja prihaja tudi do zamud dostav prvih hladilnih torb. Prvi izmed 62 tisoč naročnikov, ki so torbo naročili preko Kickstarterja, bodo izdelek namesto februarja dobili šele julija. Poleg podpornikov na torbo čaka še 200 tisoč dodatnih naročnikov.

Zagotovo bi bilo lažje razviti izdelek pod manjšim javnim pritiskom, vendar te to hkrati prisili, da ostaneš osredotočen. Z uspehom pridejo velika pričakovanja in izzivi. Toda na to ne gledam kot na prekletstvo, ampak kot na ovire, ki jih je potrebno premagati,” pravi Grepper.

Popolno leseno slovensko kolo išče podporo na Kickstarterju

3D Doodler: 2,3 milijona namesto 30 tisoč dolarjev

V podobnem položaju se je znašlo pisalo za risanje v 3D tehniki. Tudi njim je dodaten denar omogočal, da so se osredotočili na izboljšanje elementov pisala, izpolnili pa so lahko tudi nekatere ideje podpornikov, kot je priključek, ki uporabnikom omogoča uporabo pisala s pomočjo drugih naprav.

Ekipa, ki stoji za pisalom, je bila dobro pripravljena tudi na tak uspeh, saj je naredila načrt za različne možne scenarije. Že pred kampanjo so našli partnerje, ki bi izdelali nekaj tisoč pisal, a so bili proizvodnjo pripravljeni razširiti tudi na več sto tisoč pisal. “Ker smo veliko vložili v načrtovanje, je bilo proizvodnjo mogoče razširiti v nekaj dneh“, pravi Bogue, soustanovitelj podjetja Wobbleworks, ki je odgovorno za nastanek 3D pisala.

Vir: theguardian.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje