Kje se ženskam najbolje godi?

Amerika je morda obljubljena dežela, a ne za ženske. Američanke, stare od 25 do 54 let, imajo precej manj možnosti za zaposlitev kot ženske v ostalih delih razvitega sveta. Pred desetletji takšnega stanja ni bilo v ZDA, zdaj pa se vse bolj približujejo situaciji na Japonskem.
Kje se ženskam najbolje godi?

Francija je primer uravnotežene države (Vir slike: YouTube).

Vsaj 18 bogatih, razvitih držav se je v poročilu organizacije za ekonomsko kooperacijo in razvoj leta 2013 odrezalo bolje od ZDA. Poleg južne Koreje imajo ZDA boljše pogoje le od Grčije, Italije, Španije in Irske, torej držav, ki iščejo izhod iz krize.

ZDA s slabimi pogoji za novopečene mamice

ZDA so tudi ena od treh držav na svetu, poleg Omana in Papa Nove Gvineje, ki ne predvidevajo porodniškega dopusta za novopečene mamice. Ponujajo le nekaj ugodnosti za delavce z deljenim delavnikom, kar mladim mamicam ne omogoča dobrih pogojev za združevanje delovnih obveznosti in skrbi za otroka.

Boljša politika, večja zaposljivost

Študija Francinea Blaua in Lawrenca Kahna iz univerze Cornell, predvideva, da če bi bila družinska politika ZDA bolj podobna evropski, bi bila zaposljivost med ameriškimi ženskami za 7,2 odstotkov višja, kot so jo zaznali leta 2010.

Američanke se le redko odločajo za deljen delovnik

Kot ugotavljata Blau in Kahn se veliko Evropejk kljub boljšim pogojem odloča za ostajanje na delovnih mestih. Daljše odsotnosti in fleksibilne urnike jim sicer omogoča zakonska podlaga, prav tako deljen delovni čas. V ZDA pa je po drugi strani le malo žensk, ki se odločajo za deljen delovnik.

Na vrhu večina evropskih držav

Največ žensk iz držav, ki so bile vpete v raziskavo, odloča za deljen delavnik na Nizozemskem, sledijo Švica, Velika Britanija, Avstralija, Nemčija, Irska, Nova Zelandija, Japonske in druge. ZDA so pri repu lestvice, ki jo zaključujejo Portugalska, Poljska in Estonija.

Francija kot primer, iz katerega se moramo učiti

Francijo izpostavljata kot primer uravnotežene države. Ta država ima namreč višji delež delavcev z deljenim delavnikom kot ZDA, ima pa tudi večji odstotek managerk kot v kateri koli državi, ki je bila vključena v raziskavo. Francija zagotovo ustvarja boljše pogoje za družine, saj imajo Francozinje v povprečju več otrok kot Američanke.

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje