Kuha se v centru, franšize servirajo

En klic in že čez nekaj minut je pri nas želeni obrok. Dostave s hrano resda poznamo že nekaj let, a le malo je takšnih, ki si drznejo spremeniti prehranjevalne navade državljanov. Eden takšnih je turški startup Meal Box, ki je zaživel pred enim letom.
Kuha se v centru, franšize servirajo

Meal Box se širi še v Ankaro in druga večja turška mesta (Vir slike: YouTube).

Meal Box, startup, ki skrbi za dostavo zdrave hrane, po enem letu poskuša doseči prevlado na turškem trgu. V pomoč mu je 3,6 milijonska injekcija s strani Aslanobe Capitala, enega najbolj aktivnih turških igralcev z vidika tveganega kapitala. Podjetje želi nadomestiti hitro prehrano s tradicionalno, zdravo turško kuhinjo.

Turki lahko naročajo le pice in hitro prehrano

»Velika priložnost v Turčiji so lokalni okusi, a nikjer v državi ne obstaja zaupanja vreden kulinarični igralec ali restavracija, ki bi dostavljala na vaš dom,« je prepričan ustanovitelj Meal Boxa Murat Demirhan. Vse, kar lahko trenutno Turki naročijo, je nelokalna hrana, zlasti pica in hitra prehrana.

Višja kakovost ob nižji ceni

Meal Box nadzoruje celoten postopek, od kuhanja do dostave, in sicer iz centra prek franšiz, kar podjetju omogoča višjo kakovost hrane ob nižji ceni. Vsa hrana je pripravljena v eni kuhinji, v 20 franšiz pa jih dostavijo zgodaj zjutraj.

Gajbica, ki deluje kot švicarska ura >>

Do klicatelja manj kot 30 minut

Glavno mesto jim predstavlja pravcati zaklad. Na več kot 5 tisoč kvadratnih metrih je okoli 14 milijonov prebivalcev; nekatere franšize se tako od centrale nahajajo tudi slabih 100 kilometrov. Mreža, na eni strani centrala, na drugi pa franšize, jim omogoča, da lahko do naročnika vročo jed pripeljejo tudi v manj kot 30 minutah od naročila.

Stroške dela oklestili

Znašli so se tudi pri delovni sili in stroških. Prostori, v katerih so franšize, niso namenjeni kuhanju, najemnine so nizke, celotno delo pa zmoreta eden ali dva človeka, zato so stroški dela izredno majhni.

Večina naročil je opravljenih prek spleta ali mobilne aplikacije, imajo pa tudi klicni center za potrebe starejših strank, ki so bolj tradicionalne. V enem letu so imeli 160 tisoč naročil zgolj v Istanbulu, trenutno dnevno sprejmejo prek 1.300 naročil. Iz meseca v mesec se število povečuje, trenutno so na 30-odstotni mesečni rasti. Meal Box se bo še letos razširil na Ankaro in druga večja turška mesta.

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje