Edinstveni izziv podjetja MESI – izdelava futuristične naprave iz serije Zvezdne steze

Podjetje MESI, ki razvija profesionalne medicinske naprave z željo po poenostavitvi diagnostike v zdravstvenih ustanovah, se je uvrstilo v finalni krog svetovnega tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE, katerega sklad je vreden 10 milijonov dolarjev.
Edinstveni izziv podjetja MESI - izdelava futuristične naprave iz serije Zvezdne steze

MESI uvrščen v finalni krog svetovnega tekmovanja Qualcomm Tricoder XPRIZE (Vir slike: Arhiv podjetja MESI)

Z ekipo MESI pri tem sodelujeta tudi Gigodesign in D·Labs, prav tako pa tudi Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za elektrotehniko ter Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Cilj tekmovanja z nagradnim skladom 10 milijonov dolarjev, je izdelati medicinsko napravo – »Tricorder«, ki izvira iz znanstveno-fantastične serije Zvezdne steze – Star Trek.

Spremljanje vitalnih znakov in pravočasno diagnosticiranje najpogostejših bolezni moderne dobe

Naprava predstavlja resnično inovacijo na področju medicine, saj v naše domove prinaša napredno diagnostiko. Omogočala bo namreč spremljanje vitalnih znakov in tako pravočasno diagnosticirala najpogostejše bolezni moderne dobe.

»Seveda pa se zavedamo tudi pomena kontinuiranega spremljanja posameznikovega zdravstvenega stanja. Zato je naša vizija povezati domačo ter profesionalno diagnostiko z namenom personalizacije zdravljenja posameznika. Posameznik si bo s pomočjo medicinske zapestnice meril vitalne znake, pametni vprašalnik in moduli pa mu bodo omogočili diagnosticiranje 15-ih najpogostejših bolezni. Vse zbrane informacije se bodo shranile v aplikacijo in jih bo mogoče deliti tudi z zdravnikom,« pojasnjuje Daša Košec iz podjetja MESI in dodaja: »Omenjeni pristop bo zdravniku prihranil dragocen čas, omogočil objektivno dianosticiranje in pričetek zgodnjega zdravljenja.«

                                                   Vir: Arhiv podjetja MESI

XPRIZE kot fundacija spodbuja razvoj, ki bi imel pozitivne vplive na človeštvo

XPRIZE sicer predstavlja fundacijo, katere ključni cilj je spodbujati razvoj, ki bi imel pozitiven vpliv na človeštvo. Celoten proces tekmovanja izgleda tako, da prijavljenim ekipam zastavi določeno nalogo in nagradi tisto z najboljšo rešitvijo.

Preberite tudi intervju s podjetjem MESI >>

Fundacija namesto nagrajevanja preteklih dosežkov ali direktnega sponzoriranja raziskav v prvi vrsti nagrajuje inovativnost s spodbujanjem tekmovalnega in podjetniškega duha. Zanimivo je omeniti, da je med drugim organizirala tekmovanje Ansari XPRIZE, cilj katerega je bilo izdelati komercialno vesoljsko plovilo in Google Lunar XPRIZE, cilj katerega je bil samodejni pristanek robota na luni.

Globalno tekmovanje, ki je navdih našlo v potrebi po izboljšavah zdravstvenega sistema

Qualcomm Tricorder XPRIZE sicer predstavlja globalno tekmovanje z nagradnim skladom 10 milijonov dolarjev, ki ga je navdihnila potreba po izboljšavah v zdravstvenem sistemu. Kot tako poskuša spodbuditi inovativnost na področju naprednih tehnologij za diagnostiko z željo, da bi uporabniki lahko kadarkoli in kjerkoli opravljali zanesljive diagnoze kar sami.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje