Microsoft potrdil govorice: “Minecraft bo naš!”

Microsoft je potrdil govorice, da bo odkupil mlado švedsko igričarsko podjetje Mojang. Gre za startup, ki je ustvaril kultno videoigrico Minecraft, zanj pa bo tehnološki gigant moral odšteti vrtoglavi znesek: 2,5 milijarde dolarjev.
Microsoft potrdil govorice: "Minecraft bo naš!"

Microsoft potrdil govorice: “Minecraft bo naš!” (Vir slike: geekwire.com)

Poteza Microsofta je razumljiva: Minecraft predstavlja izjemno priljubljeno platformo, ki z več kot 100 milijoni registriranih uporabnikov tehnološkemu gigantu odpira številne nove možnosti za širjenje priljubljenosti svojih mobilnih in tabličnih naprav z operacijskim sistemom Windows Phone ter igralnih konzol Xbox. 

Igra, ki ljudem omogoča, da za hip pozabijo na vsakdanje težave in se podajo v virtualni svet, v katerem je vse mogoče, zaenkrat sicer še ni na voljo v Microsoftovem Windows Store.

In kaj menijo uporabniki? Ti poteze Microsofta niso pozdravili, ravno nasprotno – mnogi so zaskrbljeni, saj do igre dostopajo preko konkurenčnih iPadov, iPhonov ali Sonyjevega PlayStationa, ob tem pa se pojavljajo ugibanja, ali bo Microsoft preprosto prenehal z nadgrajevanjem iger na preostalih platformah. To bi lahko odvrnilo številne uporabnike, ki zaradi ene igre, ki sicer predstavlja velik del življenja mnogih posameznikov, zagotovo ne bodo pripravljeni zamenjati svojih mobilnih in tabličnih naprav. 

Veliko je ugibanj, ali bo Microsoft zmožen nadaljevati uspešno taktiko startupa Mojang, saj je ta zaradi majhnosti deloval na povsem drugačen način, kot delujejo velike korporacije. V preteklosti se je namreč že izkazalo, da se tovrstna povezovanja vedno ne obnesejo. Spomnimo se videoigre Halo, ki jo je Microsoft odkupil leta 2000, a je ta zaradi napačne strategije Microsofta hitro izgubila svojo prepoznavnost.

Kot so zapisali na spletnih straneh podjetja Mojang, se lastniki za prodajo niso odločili zaradi denarja. Minecraft je v zadnjih nekaj letih postal ogromen projekt, česar preprosto niso načrtovali. “Takšen projekt zahteva od nas veliko odgovornosti in pritisk, ki ga takšna odgovornost prinaša s seboj, je preprosto prevelik,” se glasi zapis, ki narekuje njihovo slovo iz podjetja Mojang. Markus Persson, Carl Manneh in Jakob Porser namreč ne nameravajo prestopiti v Microsoft.

Vir: Wired.com in Mojang.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje