Moja čokolada gre v tujino in poslovni svet!

Če je Andraž Gavez, idejni oče Moje čokolade, še pred meseci previdno govoril o tujini, zdaj potrjuje: tujina je blizu. Tako na spletu kot v obliki fizične trgovine. Obenem pa se ekipa samozavestno usmerja tudi na področje poslovnih daril.
Moja čokolada gre v tujino in poslovni svet!

Andraž Gavez (Vir slike: Facebook/Andraž Gavez)

Odločitev za usmeritev na področje poslovnih daril je pravzaprav logično nadaljevanje zgodbe Moje čokolade. Ekipa je namreč že v preteklih letih opazila kar nekaj poslovnih kupcev, čeprav usmeritev v poslovni svet ni bila nikoli njihova prvotna ideja. »Nikoli se nismo aktivno tržili, nikoli si nismo želeli pridobiti podjetja. Tudi zato, ker sem od začetka mnenja, da moraš najprej nekaj pokazati,« obenem pa mora biti celotna storitev za stranke boljša. »Mislim, da je zdaj čas. Da smo se dovolj naučili, da vemo, kaj delamo. Znamo speljati vse projekte kar se tiče čokolade, hkrati pa sodelujemo z vsemi čokoladnicami v Sloveniji

Kriza je lahko tudi čas za nove priložnosti

Jim lahko krizni čas prekriža načrte? Gavez je prepričan, da ne. Meri na podjetja z visoko rastjo, kjer imajo dober kader, kader, ki si ga podjetja želijo obdržati. «Ta slovenska podjetja so sicer pogosto manj konkurenčna od tujih; enaka delovna mesta za določen kader so namreč bolje plačana v tujini, kjer so tudi boljše poslovne priložnosti. Izpostavil bi programerje, ki so v tujini zelo iskani in tudi bolje plačani. Podjetja, ki imajo odlične programerje, in si jih želijo obdržati, jih morajo obdržati z določenimi stvarmi. Čokolada je ena od stvari, ki lahko izboljša klimo v podjetju,« drugi segment pa predstavljajo podjetja, ki imajo pomembne poslovne partnerje. Na primer takšna, ki jim poslovni partnerji na letni ravni prinesejo več tisoč ali deset tisoč evrov prihodkov. »Zato podjetju ena čokolada v vrednosti nekaj deset evrov v sorazmerju s prihodki od stranke, ne predstavlja prevelikega finančnega zaloga,« v ospredju pri poslovnih darilih pa bo tudi personalizacija. »Zaposleni dobivajo čokolado, na kateri je zapisano njihovo ime in priimek. To je popolnoma nekaj drugega, kot če podjetje naroči poslovna darila, in vsakomur podari svinčnike.« Merijo na vsa slovenska podjetja, pričakujejo pa, da bodo posegala po klasičnih okusih. Eksperimentiranja ne bo, morda nekaj prilagoditev, in sicer z dodajanjem sadja in oreščkov.

V tujino s previdnimi koraki

»Zdaj vemo, da bomo šli,« ponosno odgovori na vprašanje, ali je zdaj kaj več jasnega glede tujine. Pripravljajo hrvaško in angleško različico spletne stran, v načrtu pa je tudi fizična trgovina v tujini, a o njej premišljeno govori. »Vidimo podjetja, ki se prehitro zaletijo. Hočejo hitro rasti, a potem ugotovijo, da so bile odločitve napačno in prehitro sprejete. Mi gremo raje počasi, bolj varno,« saj je po njegovem mnenju pri vstopanju na tuji trg pomembno, da je v izbrani državi že oblikovana stabilnost. S fizičnimi trgovinami imajo sicer že izkušnjo – decembra lani so v Kosezah odprli prvo. Odločitev zanjo je bila, kljub skepticizmu Gaveza, dobra. »Ko postaviš fizično trgovino, je najpomembnejša storitev za stranke,« medtem ko je na spletu pomemben produkt.

Moja čokolada napreduje, saj nam je Andraž v zadnjem pogovoru dejal: O nasvetih v tujini me še ne sprašujte!

Nedelje prepozna po manjši količini elektronske pošte

»Septembra bomo prisotni na festivalu Sladka Istra v Kopru, oktobra na Čokoljani,« morda pa se odpravijo tudi na obisk hrvaškega čokoladnega festivala v Opatiji. Pred ekipo Moje čokolade so zdaj pomembni meseci, meseci, ki se štejejo kot del sezone. V njenem času, ki traja približno štiri mesece, ustvarijo namreč večino prometa. To so meseci, ko je dogajanje bolj pestro, kar se opazi tudi na njegovem delavniku. Tega sicer noče ločevati od svojega prostega časa. »Ta kava oziroma čaj, ki ga pijeva, je delovni in prosti čas obenem,« pravi Gavez, ki dodaja, da so ponedeljki, torki in nedelje zanj povsem enaki dnevi. »Vem samo, da je ob sobotah in nedeljah manj elektronske pošte, saj drugi ne delajo,« začetki tedna pa so bolj pestri, ko je tudi več elektronskih sporočil in klicev. »Nekako si odvisen od hitrosti drugih, ob nedeljah pa je bolj sproščeno

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje