Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Državni zbor je potrdil novelo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja obvezno članstvo v OZS. O usodi obveznega plačevanja članstva so člani sicer odločali že lani na referendumu, kljub močnemu nasprotovanju pa si je OZS ves ta čas prizadeval za ohranitev obveznega članstva.
Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno!

Nov Obrtni zakon sprejet, članstvo v OZS ukinjeno! (Vir slike: sxc.hu)

Novelo zakona, ki med drugim predvideva tudi uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, je podprlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24.

S sprejetjem novele Obrtnega zakona je odhajajoča vlada uresničila svoje obljube, da bo upoštevala mnenje članov OZS, ki so že aprila 2012 odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Takrat so rezultati referenduma pokazali, da se z obveznim članstvom ne strinja niti tretjina članov, zato so na gospodarskem ministrstvu kmalu zatem napovedali spremembe. Vlada je oktobra 2012 nato potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim naj bi ukinili obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvedli prostovoljno članstvo, 5. marca 2013 pa je bila novela Zakona dokončno potrjena!

OZS je sprejetju zakona ves čas nasprotoval, saj se je zavedal, da se bodo po prehodu na prostovoljno članstvo znašli v težki finančni situaciji. Opozarjajo, da bodo posledice spremembe omenjenega zakona občutile predvsem območne obrtno-podjetniške zbornice, ki se ne bodo mogle financirati same. Do sedaj jim je namreč pri financiranju pomagal OZS, kar pa po uvedbi prostovoljnega članstva ne bo več mogoče, zato se bo pomoč obrtnih zbornic obrtnikom, predvsem tistih z mejnih področij, zmanjšala.

Sedaj je potrebno še počakati nekaj mesecev, da se zakon uradno razglasi, objavi v uradnem listu in nato začne veljati.

Vir: OZS in RTV SLO

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje