Pametni zamašek razkriva, kdaj je mleko pokvarjeno

Nekateri mleko povonjajo in tako preverijo, če je še užitno, spet drugi raje preverijo kar s požirkom. Novosti, ki nam bodo takšne jutranje skrbi pregnale, je vse več. Strokovnjaki nam predstavljajo rešitev v obliki pametnega zamaška.
Pametni zamašek razkriva, kdaj je mleko pokvarjeno

Pametni zamaški nas bodo opominjali na neoporočnost hrane in pijače (Vir slike: YouTube).

Če niste ljubitelj zgoraj omenjenih poskusov z mlekom, potem je rešitev kot nalašč za vas. Raziskovalci iz kalifornijske univerze Berkley in tajvanske univerze so razvili pametni zamašek, ki ga namestimo na embalažo, ta pa nam sporoči, kdaj je hrana oziroma pijača pokvarjena. Podobno rešitev so iznajdli tudi pekinški raziskovalci.

Prek brezžičnih senzorjev do informacije

Ameriško-tajvanska ekipa je pri razvoju uporabila 3D tiskano elektroniko, ki uporabniku prek brezžičnih senzorjev sporoči, ali sta se morda mleko ali sok že pokvarila. Kako pa zamašek dejansko sporoči uporabniku, da je njegovo mleko pokvarjeno, ni jasno. Gre za spreminjanje barve zamaška ali ima morda nameščeno posebno varovalo, prek katerega javi informacije? So pa zato kitajski raziskovalci to zagato bolje razrešili: z manjšo nalepko, v velikosti zrna koruze, ki glede na razvoj mikrobov v hrani ali pijači spreminja barvo. Začeli so z mlekom, a hitro ugotovili, da je produkt primeren tudi za ostalo hrano in pijačo, tudi zdravila.

Preverili bi lahko že v trgovini

Komponente, ki so jih uporabili strokovnjaki iz ZDA in Tajvana, so zmožne spremljati spremembe tekočine oziroma prisotnost, nivo bakterij v njej. To bi morda lahko pomenilo tudi, da bi uporabnik kar v trgovini preveril pijačo s pomočjo mobilne aplikacije.

Naprave, ki bodo potrošnike naredile še bolj ozaveščene

Skupina raziskovalcev vidi uporabnost svoje inovacije tudi na drugih področjih. Inovacij z oznako pametno, ki nakazuje, da nam skuša olajšati naš vsakdan, je iz dneva v dan več, na tem področju pa je precej aktivna tudi Slovenija. Tako je slovenska ekipa strokovnjakov razvila pametno tiskarno barvo, ki bi jo lahko prav tako uporabili na živilih. Ekipa, ki je prejela Rektorjevo nagrado za naj inovacijo leta 2015, pričakuje, da bo inovacija spremenila navade trgovcev in dvignila kakovost ponujene hrane, saj bi s tem potrošniki imeli dokaz, da se je z izdelki v hladni verigi ravnalo pravilno.

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje