Pazite se novih prevar v času finančne krize

Goljufi so prisotni vedno in povsod, v sedanjih časih finančne krize pa se poslužujejo vedno novih prevar, s katerimi se želijo dokopati do našega denarja. Mnogo od teh prevar temelji na strahu pred bančnimi zlomi, kreditnimi krizami in podobno. V novici je opisanih 8 najnovejših prevar in kako se pred njimi obraniti. Gre pedvsem za prevare iz ZDA, ki pa se širijo tudi k nam.
Pazite se novih prevar v času finančne krize

Ne nasedajte prevarantom.

1. Prevare povezane s finančno krizo

V zadnejm času so odkrili kar nekaj novih e-mail prevar, ki želijo od vas izvabiti osebne podatke, kot so številka socialnega zavarovanja, bančnega računa, glesla in podobno. Goljuf nato s pomočjo teh podatkov ukrade vašo identiteto.

Kako ukrepati: Če prejmete e-mail, ki naj bi ga poslala katera od uradnih ustanov in od vas zahteva osebne podatke, bodite previdni. Nobena resnična uradna institucija ne bi zahtevala, da preko e-maila pošiljate svoje osebne podatke.

2. Prevare povezane z bančno krizo

Goljufi spretno izkoriščajo bančno krizo. V imenu bank pošiljajo prepričljive e-maile uradnega izgleda, v katerih piše, da se je vaša banka znašla v težavah ali da je bil z vašega računa ukraden denar. Od vas zahtevajo osebne podatke, ki jih nato uporabijo za krajo identitete ali vdor v bančni račun.

Kako ukrepati: Če prejmete e-mail, ki naj bi ga poslala vaša banka in zahteva osebne podatke, takoj kontaktirajte banko in ne odgovarjajte na sporočilo.

3. Prevare povezane z nepremičninami

Ker se je finančna kriza razširila tudi na trg nepremičnin, se mnogo ljudi boji, da bodo izgubili svoj dom. Na take osebe prežijo goljufi, ki se navadno predstavijo kot nepremičninski investitorji in vam predlagajo, da bodo poravnali plačilo hipotekarnih obrokov, če na njih prepišete listine in se izselite, da bodo lahko oddali nepremičnino v najem.

V resnici prevarant napremičnino res odda v najem in pobira najemnino, vendar ne plačuje hipotekarnih obrokov kot je bilo obljubljeno. Ko banka to opazi, zapadete v težave vi, najemnik je izseljen iz nepremičnine, profitira pa le prevarant.

4. Prevare povezane s hipoteko

Goljuf vam bo v vlogi prodajalca ponudil, da bo se bo pogodil z vašim posojilodajalcem glede hipoteke in vam na ta način pomagal obdržati nepremičnino. V zameno bo, še preden bo kaj naredil, zahteval plačilo nekje v višini 1000 dolarjev.

Finta je v tem, da lahko tako kupčijo s posojilodajalcem sklenete vi sami in verjetno vseeno ne bo dosti pomagala pri tem, da bi obdržali nepremičnino. Zapomnite si torej, da ne potrebujete posrednika in da posojilodajalci ne želijo zapreti vašega računa, zato bodo verjetno pripravljeni sodelovati in določiti drugačne pogoje plačevanja, če je to mogoče.

5. Prevare s ponarejenimi čeki

Če po pošti dobite ček, ki ga niste pričakovali ga ne vnovčite, saj je to lahko ena od novejših prevar s pomočjo čekov. Obrazložitev je ponavadi, da ste zadeli v nagradni igri ali da vam pošiljajo plačilo za delo, ki ga v resnici nikoli niste opravili. Ček izgleda zelo resnično, izplačilo pa je naslovljeno na vas. Vse kar je potrebno narediti je, da greste vnovčit ček in nato večino denarja nakažete nazaj na pošiljateljev račun. Problem je v tem, da ček nima kritja in zato ne boste prejeli nobenega denarja. Preden pa boste to izvedeli, bodo prevaranti z denarjem, ki ste jim ga nakazali že daleč proč.

Nasvet: Pozorni bodite na ime in naslov podjetja na čeku, ki je nepovezano z namenom plačila. Vzrok je, da goljufi ukradejo ime in številko računa pravega podjetja, da se pozneje ugotovi, da ta ni krit. Poleg tega nikoli ne zaupajte podjetju, ki vas prosi za nakazilo denarja brez preverjenega razloga.

6. Prevare povezane s kreditnimi karticami

Zaradi krize je vse težje dobiti novo kreditno kartico. Prevaranti so se zato domislili trika, kjer v zameno za plačilo določene pristojbine do 100 dolarjev, prejmete kreditno kartico z visokim limitom do 7500 dolarjev. Pristojbino je potrebno plačati pred prejemom kartice, ki pa je nato nikoli ne prejmete.

Dejstvo: Noben pošten izdajalec kreditnih kartic ne bo zahteval plačila pred prejemom kartice. Nikoli ne plačujte pristojbine vnaprej.

7. Delo na domu

Pri prevarah povezanih z delom na domu navadno od vas zahtevajo začetni vložek denarja, v zameno za material ali vpis v njihovo skupino. Seveda resnično delo za vas tu ne obstaja, zato po plačilu prispevka od njih ne boste več slišali.

Nasvet: Nikoli ne plačujte ničesar vnaprej. Najprej se prepričajte ali je podjetje pošteno.

8. Dobrodelnost preko spleta

V času praznikov veliko dobrodelnih organizacij prosi za prispevke, to pa je tudi pripraven čas za prevarante. Pazite na e-maile, ki naj bi jih poslale dobrodelne organizacije kot so Rdeči križ ali Unicef. Goljufi uporabljajo prepričljive slike in imena domen zelo podobna dejanskim. Vendar pa boste, ko boste želeli donirati, preusmerjeni na povsem drugo spletno stran, ki nima povezave z dobrodelnostjo.

Nasvet: Če mislite, da vas želijo ogoljufati, raje donirajte preko dejanske spletne strani organizacije ali preko brezplačne telefonske številke.

To je le nekaj goljufij, ki jih imajo prevaranti na zalogi. Bodite previdni in ne nasedajte preveč lepim obljubam ter se najprej dobro prepričajte o kredibilnosti podjetja od katerega ste prejeli ponudbo.

 

 

Vir: Walletpop

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje