Poostren nadzor nad komunikacijskimi sredstvi

The New York Times piše, da Evropa stopa po poti Združenih držav. Zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov postajajo čedalje bolj stroge.

V Nemčiji pravosodno ministrstvo pripravlja predlog, po katerem bo možno pri registraciji e-mail naslova uporabiti le svoje pravo ime. Uporaba psevdonimov naj bi tako kmalu postala celo nezakonita.

Na Nizozemskem naj bi vlada v kratkem od operaterjev zahtevala naj dlje časa hranijo natančno lokacijo klicatelja ves čas pogovora.

Podobna praksa se izvaja že sedaj na področju ponudnikov internetnih storitev. Ti namreč hranijo podatke o dostopanju svojih naročnikov do interneta približno tri mesece, podatki so dostopni organom pregona ob pridobitvi naloga.

Nova pot, ki jo izbirajo države Evropske unije gre v smer zbiranja večje količine bolj podrobnih informacij. To je seveda nedopustno za varovanje posameznikove zasebnosti in hkrati presenetljivo. Nemčija ter Nizozemska sta namreč vedno veljali za državi, kjer je pravica do zasebnosti pomenila še posebej veliko.

Kako se bodo nove smernice obnesle v praksi? Po predvidevanjih strokovnjakov naj situacija le ne bi bila tako slaba. Rešitev so podjetja, ki niso registrirana v državi, kjer zakon velja. Še vedno bi torej lahko uporabljali naprimer Gmail ali Hotmail. In to le z minimalnimi osebnimi podatki, ki bi bili lahko tudi izmišljeni.

 

Vir: The New York Times

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje