Poslovna priložnost: gostinski lokal v Ljubljani

Sanjate o svojem lokalu? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako do dovoljenj, osebja in stalnih strank. Poleg tega pa vam predstavljamo še Javno zbiranje ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem.
Poslovna priložnost: gostinski lokal v Ljubljani

Poslovna priložnost: gostinski lokal v Ljubljani. (Vir slike: sxc.hu)

Katera dovoljenja je potrebno pridobiti?

Bi radi pričeli, pa ne veste, katera dovoljenja je potrebno pridobiti?

 • Najprej morate za objekt v katerem bo gostinska dejavnost pridobiti uporabno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov. Omenjeno vlogo oddate na oddelku za gradbeništvo na upravni enoti, na območju katere se nahaja objekt.
 • Upravno dovoljenje za začetek opravljanja dejavnosti ni več potrebno.
 • Če spreminjate namembnost, potrebujete lokacijsko dovoljenje ter soglasje sosedov v neposredni bližini.
 • Nadalje boste potrebovali še dokumentacijo za projektne pogoje, kar vam bo vzelo kar nekaj časa.
 • Na koncu pa potrebujete še projekt za gradbeno dovoljenje.

Pri vsem tem morate biti seznanjeni z zakonodajo s področja gostinstva in turizma.

V kolikor pa bi prostor raje najeli, si lahko preberete kateri prostori so predmet javnega razpisa predstavljenega v nadljevanju.

Več o izobrazbi, ki jo potrebujete in o tem kako opremiti lokal si preberite v MP članku z naslovom Sanjate o svojem gostinskem lokalu?

Kako privabiti goste?

V kolikor ste za vse že poskrbeli in ste že pričeli poslovati, vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako privabiti goste:

 • prijazno osebje,
 • dostopne cene,
 • zabave,
 • brezžično omrežje,
 • kotiček z računalniki,
 • ogled športnih tekem na velikem zaslonu,
 • dobra lokacija, itd.

V kolikor se podate v gostinstvo morate biti vedno pripravljeni narediti nekaj novega in zanimivega, v nasprotnem primeru bodo gosti dogajanje poiskali drugje.

S kavo ni šale, zato nikoli ne izbirajte dobavitelja kave po ceni, ampak po okusu in kvaliteti. Prav tako ne kupujte poceni filter vrečk za čaj in sokov, ki vsebujejo le majhen delež sadja.

Iz leta v leto se tudi pri nas izboljšuje kultura pitja, zato imejte na zalogi več vrst piva, vina ter brezalkoholnih pijač, saj so želje gostov različne.

Javno zbiranje ponudb za oddajo poslovnih prostorov v najem

Predmet razpisa, ki je bil objavljen 6. julija 2012, je najem poslovnih prostorov:

 • Topniška cesta 19,
 • Stari trg 4,
 • Gosposvetska cesta 12,
 • Trg osvobodilne fronte 10 (železniški podhod),
 • Beethovnova ulica 12.

Višina izhodiščne najemnine:

 • Topniška cesta. Oddaja se poslovni prostor št. P01, skupne površine 122,04 m2, za trgovino z živili, trgovino z neživili ali storitveno dejavnost in ga sestavljata prostor v pritličju v izmeri 83,95 m2 in kleti v izmeri 38,09 m2. Izhodiščna ocenjena najemnina za poslovni prostor z faktorji za obračun najemnine, za mesec julij 2012 znaša 5,02 EUR/m2, kar znaša 613,00 EUR/mesec.
 • Stari trg. Oddaja se poslovni prostor št. P01, površine 30,76 m2, za storitveno dejavnost. Izhodiščna ocenjena najemnina za poslovni prostor za mesec julij 2012 znaša 18,00 EUR/m2, kar znaša 553,68 EUR/mesec.
 • Gosposvetska cesta. Oddaja se poslovni prostor št. P01, površine 149,34 m2, za trgovino z neživili. Izhodiščna ocenjena najemnina za poslovni prostor za mesec julij 2012 znaša 18,00 EUR/m2, kar znaša 2.688,12 EUR/mesec.
 • Trg osvobodilne fronte. Oddaja se poslovni prostor št. L-6, neto površine 50,25 m2, za trgovino z neživili ali storitveno dejavnost. Izhodiščna ocenjena najemnina za poslovni prostor za mesec julij 2012 znaša 14,00 EUR/m2, kar znaša 703,50 EUR/mesec.
 • Beethovnova ulica. Oddaja se poslovni prostor št. P01, površine 35,38 m2, za trgovino z neživili in storitveno dejavnost. Izhodiščna ocenjena najemnina za poslovni prostor za mesec julij 2012 znaša 18,00 EUR/m2, kar znaša 636,84 EUR/mesec.

Rok za prijavo je 21. julij 2012

Vir: Sanjate o svojem gostinskem lokalu? in ljubljana.si

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, in celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje