Sanjate o svojem gostinskem lokalu?

Ste se naveličali sedanje službe in želite biti svoj šef? Sanjate o svojem lokalu? Če imate močno voljo, ste potrpežljivi in vztrajni ter imate veliko poguma in nekaj prihrankov, se lahko lotite novega posla. V nadaljevanju si preberite nasvete, kako do dovoljenj, osebja in stalnih strank.
Sanjate o svojem gostinskem lokalu

Sanjate o svojem gostinskem lokalu

Izobrazba za odprtje gostinskega lokala ni več pogoj, tako da lahko odprete lokal ne glede na število let šolanja. Gostinsko dejavnost lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za gostinske dejavnosti ter društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu, če izpolnjujejo pogoje določene z zakonom.

Najem ali nakup lokala?

Najprej morate razmisliti, če boste lokal najeli ali ga kupili. V prvem primeru plačujete le najemnino, vendar se morate zavedati, da boste v primeru nakupa imeli bistveno več svobode. Če boste lokal najeli, se boste v določeni meri morali prilagajati lastniku. V primeru, da lokal kupite je nekaj več tveganj, saj se zavežete na daljši rok. Dobro preverite lokacijo in ocenite, če je dovolj dostopna in frekventna.

Pri izbiri lokacije morate premisliti, če boste odkupili prostor, kjer je lokal bodisi že bil bodisi je še v obratovanju ali pa se boste stvari lotili povsem na novo.

Seveda bo lažje, če so v prostoru že opravljali gostinsko dejavnost, saj ne bo potrebno vseh dovoljenj iskati na novo in boste lahko nekatera le obnovili. Prav tako vam ne bo potrebno kupiti vse opreme, ampak le tisto, ki je dotrajana ali katere stil vam ne ugaja.

Ko iščete prostor za gostinsko dejavnost, igra lokacija veliko vlogo. Vprašati se morate, če ima lokal dovolj velik prostor za parkirišče, ali ima teraso, ki pride prav predvsem v toplejših mesecih (kadilski zakon, posedanje na soncu ipd.), kolikšna je oddaljenost od središča mesta in nakupovalnih središč in podobno.

Katera dovoljenja je potrebno pridobiti?

Za objekt, v katerem se bo opravljala gostinska dejavnost, morate pridobiti uporabno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja gradnjo objektov. Vloga za izdajo uporabnega dovoljenja se doda na oddelku za gradbeništvo na upravni enoti, na območju katere se nahaja objekt.

Če spreminjate namembnost, potrebujete lokacijsko dovoljenje ter soglasje sosedov v neposredni bližini. Nadalje boste potrebovali dokumentacijo za projektne pogoje, kar vam bo vzelo kar nekaj časa. Kasneje potrebujete še projekt za gradbeno dovoljenje.

Upravno dovoljenje za začetek opravljanja dejavnosti ni več potrebno.

Pri vsem tem morate biti seznanjeni z zakonodajo s področja gostinstva in turizma.

Kdo bo vodil lokal?

Če nimate ustreznega znanja, boste potrebovali pomoč izkušenega gostinca. Ko boste zaposlovali strežno osebje, naj bodo to ljudje, ki opravljajo poklic z veseljem, seveda ob primernem in rednem plačilu. Prepričani smo, da se tudi vi radi vračate v lokal, kjer je natakar prijazen, urejen in nasmejan.

S strežnim osebjem imejte dobre odnose, saj jih boste včasih potrebovali veliko bolj, kot si mislite, denimo kadar natakar zjutraj ne bo mogel v službo. Takrat boste morali urediti zamenjavo, sicer vam preostane le, da sami zavihate rokave in postrežete jutranjo kavo.

Kako opremiti gostinski lokal?

Ko najdete idealen prostor, je na vrsti opremljanje. Odločiti se morate, če boste izkoristili lastno kreativnost in tako pri opremljanju prihranili nekaj denarja ali pa boste stvar zaupali strokovnjaku.

Če lokal prenavljate ali ga opremljate na novo, bodite pozorni na kakovost materialov. Finance so resda vedno omejitev, vendar raje odštejte več, če boste lokal obdržali dlje časa, saj vam ga v tem primeru ne bo potrebno ponovno prenavljati že čez nekaj let. To seveda ne pomeni, da je najdražje najkvalitetnejše. Pozanimajte se, kakšna tla so trpežnejša in katera se lažje čistijo. Stene prebarvajte z obstojnimi in s pralnimi barvami. Posebej pozorni bodite pri opremljanju sanitarij, da boste lahko vzdrževali celodnevno higieno ter čistočo in nikakor ne pozabite na ustrezne zračnike.

Mize ter stoli naj bodo masivni in stabilni. Vso to opremo lahko kupite, lahko pa naročite izdelavo po naročilu, kar lahko traja nekoliko dlje. Seveda ne smete pozabiti na točilni pult, ki mora biti prav tako iz kvalitetnih materialov in atraktivne oblike. Pozabiti ne gre niti na razne vitrine, hladilnike, pomivalne stroje, kavni avtomat ipd. Vse to lahko kupite pri podjetju, ki je specializirano za gostinsko opremo in tako prihranite marsikatero pot, kasneje pa vam zagotavljajo tudi servisiranje.

Ne pozabite na dekoracijo, ki vam bo lokal polepšala in poživila. Sem spadajo razne stenske slike, dekorativne svetilke, namizna dekoracija, cvetje ipd. Za vse je potrebno nekaj truda in iznajdljivosti.

Drobni gostinski inventar naj bo kvaliteten, saj se pomiva v pomivalnih strojih, in sicer večkrat na dan. Nekaj ga boste gotovo dobili v oglaševalske namene, zato se je vredno pozanimati, koliko vam ga katero podjetje podari in pod kakšnimi pogoji. Pozanimajte se tudi o popustih, ki vam jih lahko ponudijo glede na količino kupljenega. Predvsem pa zagotovite dovolj kozarcev in skodelic, da vam jih ne bo zmanjkalo že pri prvem večjem obisku gostov. V mislih imejte tudi, da se jih bo nekaj poškodovalo.

Ko izbirate dobavitelja pijače in hrane, se pozanimajte o njihovih referencah. S tem boste prihranili marsikatero nezadovoljstvo kasneje, saj vam ne bo potrebno iskati novih dobaviteljev, ker s prejšnjimi niste bili zadovoljni.

Kako privabiti goste?

Poleg tega, da goste privabite, jih morate tudi prepričati, da se bodo k vam vračali. Nekateri jih privabijo s prijaznim osebjem in z dostopnimi cenami, drugi z raznimi zabavami in s hostesami, tretji z živo glasbo (ta naj ne bo preglasna). Gostom lahko omogočite javno brezžično omrežje, da lahko ob kavi brskajo po medmrežju ali pa namestite računalnike v del lokala, kjer so dostopni obiskovalcem. Za goste je lahko atraktiven tudi ogled športnih tekem na velikih zaslonih.

Pomembno je, da je lokal na dobri lokaciji in da se v njem vedno nekaj dogaja. Če ne boste ažurni in pripravljeni narediti vedno nekaj novega in zanimivega, bodo gosti dogajanje poiskali drugje. Nikoli ne izbirajte dobavitelja kave po ceni, ampak po okusu in kvaliteti, ne kupujte poceni filter vrečk za čaj in ne kupujte sokov, ki vsebujejo le majhen odstotek sadja.

Preberite tudi: Sistem HACCP v trgovini in gostinstvu.

Na zalogi imejte več vrst piva, vina ter brezalkoholnih pijač, saj so želje gostov različne. Ker bodo ti k vam prišli na sprostitev in druženje, se bo izvirnost lokala kazala z brezmejnostjo ponudbe, dobro postrežbo in energičnimi natakarji.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ob ustanovitvi podjetja (registracija podjetja) se je najprej potrebno odločiti za obliko podjetja. Najpogostejša je odločitev za samostojnega podjetnika (s.p.), predvsem popoldanskega s.p. Sledi odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Po pridobitvi vseh informacij sledi registracija podjetja na VEM / SPOT točki.   Preberite več >>


Nasveti za uspešno poslovanje

Nasveti za uspešno poslovanje

Če razmišljate o vstopu v podjetništvo, najbrž že imate poslovno idejo, na katero računate. Kakorkoli že, ideja je le ideja, dokler ne začnete delati na njeni uresničitvi. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uspešno uresničiti vašo poslovno idejo. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo, ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Pri samem postopku ustanovitve podjetja se bodoči podjetniki med drugim soočijo tudi z vprašanji o poslovnih prostorih, kapitalskih naložbah, povezanih osebah ipd. Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja je treba imeti že pri samem postopku ustanovitve s.p. ali druge oblike gospodarske družbe, ko se prvič oddaja davčne podatke. Preberite več >>

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Na tem mestu si lahko ogledate stopnjo oziroma višino prispevkov za socialno varnost, ki jih mora davčnemu uradu mesečno plačevati vsak samostojni podjetnik. Od januarja 2017 dalje se podatki o višini prispevkov avtomatsko oddajo v e-davke. Preberite več >>

Kaj mora gostinec urediti po odprtju s.p.?

Kaj mora gostinec urediti po odprtju s.p.?

Ko podjetnik uredi vse potrebno za ustanovitev, oziroma vpis s.p. v register, se njegovo delo šele dobro začne. V članku navajamo nekaj pomembnih podrobnosti, na katere podjetnik po odprtju s.p. ne sme pozabiti. Pogoji za opravljanje posamezne dejavnosti so vezani na vsako dejavnost posebej, mi pa smo kot primer vzeli gostilniško dejavnost. Preberite več >>

Kakšen je postopek ustanovitve društva?

Kakšen je postopek ustanovitve društva?

Društvo je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki ga ustanovitelji ali ustanoviteljice, v skladu z Zakonom o društvih, ustanovijo zaradi uresničevanja skupnih interesov. V članku tokrat predstavljamo okviren postopek ustanovitve in osnovne dokumente, ki so potrebni za uspešno izvedbo postopka. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje