Sanjate o svojem gostinskem lokalu?

Ste se naveličali sedanje službe in želite biti svoj šef? Sanjate o svojem lokalu? Če imate močno voljo, ste potrpežljivi in vztrajni ter imate veliko poguma in nekaj prihrankov, se lahko lotite novega posla. V nadaljevanju si preberite nasvete, kako do dovoljenj, osebja in stalnih strank.
Sanjate o svojem gostinskem lokalu

Sanjate o svojem gostinskem lokalu

Izobrazba za odprtje gostinskega lokala ni več pogoj, tako da lahko odprete lokal ne glede na število let šolanja. Gostinsko dejavnost lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so registrirani za gostinske dejavnosti ter društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu, če izpolnjujejo pogoje določene z zakonom.

Najem ali nakup lokala?

Najprej morate razmisliti, če boste lokal najeli ali ga kupili. V prvem primeru plačujete le najemnino, vendar se morate zavedati, da boste v primeru nakupa imeli bistveno več svobode. Če boste lokal najeli, se boste v določeni meri morali prilagajati lastniku. V primeru, da lokal kupite je nekaj več tveganj, saj se zavežete na daljši rok. Dobro preverite lokacijo in ocenite, če je dovolj dostopna in frekventna.

Pri izbiri lokacije morate premisliti, če boste odkupili prostor, kjer je lokal bodisi že bil bodisi je še v obratovanju ali pa se boste stvari lotili povsem na novo.

Seveda bo lažje, če so v prostoru že opravljali gostinsko dejavnost, saj ne bo potrebno vseh dovoljenj iskati na novo in boste lahko nekatera le obnovili. Prav tako vam ne bo potrebno kupiti vse opreme, ampak le tisto, ki je dotrajana ali katere stil vam ne ugaja.

Ko iščete prostor za gostinsko dejavnost, igra lokacija veliko vlogo. Vprašati se morate, če ima lokal dovolj velik prostor za parkirišče, ali ima teraso, ki pride prav predvsem v toplejših mesecih (kadilski zakon, posedanje na soncu ipd.), kolikšna je oddaljenost od središča mesta in nakupovalnih središč in podobno.

Katera dovoljenja je potrebno pridobiti?

Za objekt, v katerem se bo opravljala gostinska dejavnost, morate pridobiti uporabno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja gradnjo objektov. Vloga za izdajo uporabnega dovoljenja se doda na oddelku za gradbeništvo na upravni enoti, na območju katere se nahaja objekt.

Če spreminjate namembnost, potrebujete lokacijsko dovoljenje ter soglasje sosedov v neposredni bližini. Nadalje boste potrebovali dokumentacijo za projektne pogoje, kar vam bo vzelo kar nekaj časa. Kasneje potrebujete še projekt za gradbeno dovoljenje.

Upravno dovoljenje za začetek opravljanja dejavnosti ni več potrebno.

Pri vsem tem morate biti seznanjeni z zakonodajo s področja gostinstva in turizma.

Kdo bo vodil lokal?

Če nimate ustreznega znanja, boste potrebovali pomoč izkušenega gostinca. Ko boste zaposlovali strežno osebje, naj bodo to ljudje, ki opravljajo poklic z veseljem, seveda ob primernem in rednem plačilu. Prepričani smo, da se tudi vi radi vračate v lokal, kjer je natakar prijazen, urejen in nasmejan.

S strežnim osebjem imejte dobre odnose, saj jih boste včasih potrebovali veliko bolj, kot si mislite, denimo kadar natakar zjutraj ne bo mogel v službo. Takrat boste morali urediti zamenjavo, sicer vam preostane le, da sami zavihate rokave in postrežete jutranjo kavo.

Kako opremiti gostinski lokal?

Ko najdete idealen prostor, je na vrsti opremljanje. Odločiti se morate, če boste izkoristili lastno kreativnost in tako pri opremljanju prihranili nekaj denarja ali pa boste stvar zaupali strokovnjaku.

Če lokal prenavljate ali ga opremljate na novo, bodite pozorni na kakovost materialov. Finance so resda vedno omejitev, vendar raje odštejte več, če boste lokal obdržali dlje časa, saj vam ga v tem primeru ne bo potrebno ponovno prenavljati že čez nekaj let. To seveda ne pomeni, da je najdražje najkvalitetnejše. Pozanimajte se, kakšna tla so trpežnejša in katera se lažje čistijo. Stene prebarvajte z obstojnimi in s pralnimi barvami. Posebej pozorni bodite pri opremljanju sanitarij, da boste lahko vzdrževali celodnevno higieno ter čistočo in nikakor ne pozabite na ustrezne zračnike.

Mize ter stoli naj bodo masivni in stabilni. Vso to opremo lahko kupite, lahko pa naročite izdelavo po naročilu, kar lahko traja nekoliko dlje. Seveda ne smete pozabiti na točilni pult, ki mora biti prav tako iz kvalitetnih materialov in atraktivne oblike. Pozabiti ne gre niti na razne vitrine, hladilnike, pomivalne stroje, kavni avtomat ipd. Vse to lahko kupite pri podjetju, ki je specializirano za gostinsko opremo in tako prihranite marsikatero pot, kasneje pa vam zagotavljajo tudi servisiranje.

Ne pozabite na dekoracijo, ki vam bo lokal polepšala in poživila. Sem spadajo razne stenske slike, dekorativne svetilke, namizna dekoracija, cvetje ipd. Za vse je potrebno nekaj truda in iznajdljivosti.

Drobni gostinski inventar naj bo kvaliteten, saj se pomiva v pomivalnih strojih, in sicer večkrat na dan. Nekaj ga boste gotovo dobili v oglaševalske namene, zato se je vredno pozanimati, koliko vam ga katero podjetje podari in pod kakšnimi pogoji. Pozanimajte se tudi o popustih, ki vam jih lahko ponudijo glede na količino kupljenega. Predvsem pa zagotovite dovolj kozarcev in skodelic, da vam jih ne bo zmanjkalo že pri prvem večjem obisku gostov. V mislih imejte tudi, da se jih bo nekaj poškodovalo.

Ko izbirate dobavitelja pijače in hrane, se pozanimajte o njihovih referencah. S tem boste prihranili marsikatero nezadovoljstvo kasneje, saj vam ne bo potrebno iskati novih dobaviteljev, ker s prejšnjimi niste bili zadovoljni.

Kako privabiti goste?

Poleg tega, da goste privabite, jih morate tudi prepričati, da se bodo k vam vračali. Nekateri jih privabijo s prijaznim osebjem in z dostopnimi cenami, drugi z raznimi zabavami in s hostesami, tretji z živo glasbo (ta naj ne bo preglasna). Gostom lahko omogočite javno brezžično omrežje, da lahko ob kavi brskajo po medmrežju ali pa namestite računalnike v del lokala, kjer so dostopni obiskovalcem. Za goste je lahko atraktiven tudi ogled športnih tekem na velikih zaslonih.

Pomembno je, da je lokal na dobri lokaciji in da se v njem vedno nekaj dogaja. Če ne boste ažurni in pripravljeni narediti vedno nekaj novega in zanimivega, bodo gosti dogajanje poiskali drugje. Nikoli ne izbirajte dobavitelja kave po ceni, ampak po okusu in kvaliteti, ne kupujte poceni filter vrečk za čaj in ne kupujte sokov, ki vsebujejo le majhen odstotek sadja.

Preberite tudi: Sistem HACCP v trgovini in gostinstvu.

Na zalogi imejte več vrst piva, vina ter brezalkoholnih pijač, saj so želje gostov različne. Ker bodo ti k vam prišli na sprostitev in druženje, se bo izvirnost lokala kazala z brezmejnostjo ponudbe, dobro postrežbo in energičnimi natakarji.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ob ustanovitvi podjetja (registracija podjetja) se je najprej potrebno odločiti za obliko podjetja. Najpogostejša je odločitev za samostojnega podjetnika (s.p.), predvsem popoldanskega s.p. Sledi odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Po pridobitvi vseh informacij sledi registracija podjetja na VEM / SPOT točki. Preberite več >>


Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev je več kot dobrodošla pomoč za vsakega podjetnika začetnika. Tovrstne zagonske pomoči Zavod RS za zaposlovanje ponuja vsakih nekaj let. Trenutno sta aktualni subvencija za samozaposlitev žensk in subvencija za samozaposlitev mladih do 28. leta. Višina subvencije je 5.000 evrov. Preberite več >>

Ponudba NLB za mlade podjetnike

Ponudba NLB za mlade podjetnike

NLB mladim in manj mladim podjetnikom nudi širok nabor storitev. Na voljo so paketi NLB Poslovni začetek za novoustanovljena podjetja in Center inovativnega podjetništva, ki nudi pomoč pri odprtju podjetja in poslovnega računa oziroma paketa. Če že poslujete, imamo na voljo NLB Poslovni paket. Preberite več >>

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Kako do svoje turistične agencije?

Kako do svoje turistične agencije?

Turizem zadnja leta s hitrim porastom števila ljudi, ki se odločajo za potovanja in počitnice doživlja pravi razcvet. Temu povpraševanju sledi tudi ponudba, saj se povečuje tudi število turističnih agencij. Tokrat v članku predstavljamo pogoje, ki jih mora posameznik izpolnjevati za odprtje svoje turistične agencije. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Sprememba popoldanskega s.p. v s.p.

Odgovor strokovnjaka: Sprememba popoldanskega s.p. v s.p.

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predstavili postopek prehoda s "popoldanskega" s.p. (opravljanje dejavnosti kot postranski poklic) na "navadni" ali drugače rečeno "polni" s.p. Sprememba pride v poštev tedaj, ko podjetniku preneha zaposlitev za polni delovni čas. Preberite več >>

Osnovni kapital in osnovni vložki

Osnovni kapital in osnovni vložki

Osnovni kapital je kapital, ki je potreben za odprtje podjetja, za družbo, kot je na primer družba z omejeno odgovornostjo ali kapitalska družba oziroma družba, za katero je z zakonom določen nek minimalni osnovni kapital. Zagotovimo ga lahko v denarju ali pa v obliki stvarnega vložka v podjetje. Preberite več >>

Oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja

Oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja

Od 1. julija 2013 dalje je ob 1. vpisu v poslovni register mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Preberite več >>

Normiran s.p. in dejanski s.p. – kakšna je razlika?

Normiran s.p. in dejanski s.p. – kakšna je razlika?

Ste se odločili, da boste postali samostojni podjetnik? Potem morate poleg dejavnosti, ki jo boste opravljali, določiti tudi ime podjetja, njegov sedež, vedeti pa morate tudi, ali boste odprli dejanski ali normiran s.p. Preberite več >>

Ali družbenik odgovarja s svojim premoženjem za obveznosti?

Ali družbenik odgovarja s svojim premoženjem za obveznosti?

Vse družbe, razen tihe, so kot pravne osebe nosilke pravic in obveznosti v pravnem prometu. Gospodarska družba odgovarja zanje z vsem svojim premoženjem. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

24.08.2018 od 14:00 do 17:00
GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

Vsi smo že slišali za uredbo GDPR. Poenostavljeno rečeno, gre za spremembo, zaostritev pravil na področju varstva osebnih podatkov, ki močno vpliva na poslovanje podjetij, ki zbirajo osebne podatke o strankah. Kako se na spremembe, ki jih je prinesla uredba GDPR, pripraviti v praksi in kaj je potrebno urediti na vaši spletni strani ter kar se tiče hranjenja osebnih podatkov o strankah?
Preberite več >>

Vse za podjetje