Postanite junaki trajnosti na natečaju SME EnterPRIZE

GENERALI NAGRAJUJE TRAJNOSTNO DELOVANJE PODJETIJ. Pod okriljem Skupine Generali poteka 3. mednarodno tekmovanje SME EnterPRIZE, ki spodbuja mala in srednje velika evropska podjetja k sprejemanju trajnostno usmerjenih poslovnih modelov. Na natečaju, ki poteka od 17. aprila do 17. maja 2023, sodeluje že deset evropskih držav, letos prvič pa so k sodelovanju povabljena tudi mala in srednje velika podjetja iz Slovenije. Tekmovanje poteka v dveh kategorijah, glavna nagrada za zmagovalca kategorije znaša 10 tisoč evrov.
generali-sme-enterprize-768x147

Zavarovalnica Generali se je v svojem strateškem načrtu zavezala k trajnostnemu delovanju na vseh področjih poslovanja. Del tega je tudi pobuda SME EnterPRIZE, s katero želi spodbuditi javno razpravo o pomembnosti trajnostnega poslovanja, predvsem pa omogočiti večjo prepoznavnost podjetnikom, ki so v svoje poslovne dejavnosti že uvedli pomembne trajnostne pobude in so lahko zgled drugim podjetnikom ter ambasadorji trajnosti.

Prijavite se lahko v eno ali pa v dve kategoriji

SME EnterPrize je nagradni natečaj, ki išče in nagrajuje podjetja, ki so sprejela pomembne trajnostne pobude in obenem predstavljajo navdihujoče modele za druge podjetnike. Natečaj se letos izvaja že v Avstriji, Češki, Franciji, Hrvaški, Italiji, Madžarski, Nemčiji, Portugalski, Španiji in tokrat prvič tudi v Sloveniji. Podjetja se lahko prijavijo v eno ali pa obe kategoriji:

#1 Pozitiven vpliv na okolje

V to kategorijo se lahko prijavijo vsa mala in srednje velika podjetja, ki s svojim poslovanjem pozitivno vplivajo na okolje. V to kategorijo spadajo podjetja, ki na primer zmanjšujejo porabo energije, reciklirajo ali sanirajo surovine, uporabljajo prakse krožnega gospodarstva, uvajajo nove proizvodnje metode, ki ustvarjajo manj odpadkov, omogočajo ponovno uporabo materialov ali se osredotočajo na uporabo novih vrst materialov. Lahko gre za podjetja, ki na primer razvijajo tehnologije za varčevanje z energijo, zmanjševanje emisij CO2 ali pa se izogibajo odpadu živil, spreminjajo kmetijske prakse in skrbijo za boljšo zaščito biotske raznovrstnosti oziroma na drug način pozitivno vplivajo na okolje …

#2 Pozitiven vpliv na zaposlene, družbo in skupnost

K prijavi v drugo kategorijo pa Generali vabi podjetja, ki s svojim delovanjem pozitivno vplivajo na zaposlene, okolje in skupnost, v kateri delujejo. V to kategorijo se lahko prijavijo podjetja, ki na primer skrbijo za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, varnost in izobraževanje na delovnem mestu, omogočajo programe, ki zagotavljajo enake zaposlitvene možnosti in podobno. Prav tako se lahko prijavijo podjetja, ki zagotavljajo zaposlovanje prikrajšanih posameznikov, kot so invalidi, skrbijo za zaposlitve lokalnih delavcev in dobaviteljev, oziroma na kakršenkoli drugačen način delujejo v smeri razvoja skupnosti kot celote.

Ali tudi vaše podjetje deluje trajnostno? Prijavite se lahko do 17. maja 2023! Nagradni natečaj s prijavnico je objavljen tukaj.

Glavna nagrada za zmagovalca kategorije znaša 10 tisoč evrov

Strokovna žirija bo v vsaki kategoriji izbrala dva zmagovalca. Prvi zmagovalec vsake kategorije bo prejel finančno nagrado v višini 10 tisoč evrov, drugouvrščeni pa bo prejel Generalijevo zavarovanje za mala in srednje velika podjetja. Zmagovalce vsake kategorije, junake trajnosti, bo izbrala strokovna žirija pod vodstvom njene predsednice Ane Strune Bregar, izvršne direktorice CER. Tekmovanje je razdeljeno na nacionalno in evropsko raven. Podelitev nagrad zmagovalcem iz Slovenije, na katero bodo vabljeni vsi finalisti, bo potekala septembra 2023 v Ljubljani. Med slovenskimi zmagovalci pa bo mednarodna žirija izbrala slovensko podjetje, ki se bo predstavilo na evropskem dogodku, ki bo novembra 2023 v Bruslju. Podrobnosti natečaja in prijavnico najdete na povezavi.