Pravni fokus: Blockchain novosti

Tehnologija blockchain se razvija z nepričakovano hitrostjo. V prispevku predstavljamo zakonodajne in regulativne novosti na področju tehnologije blockchain v ZDA.
Minimax GDPR

Spletni seminar: Kaj zahteva GDPR od računovodij in podjetnikov? (Vir slike: Pixabay)

V letu 2017 smo prvič zasledili velike zakonodajne spremembe na področju tehnologije blockchain. Združene države Amerike, Avstralija, počasi pa tudi Evropska unija se spogledujejo z vseobsežno regulacijo nove tehnologije. Leta 2008, ko je izšel prvi obsežnejši članek o potencialnih razsežnostih te tehnologije, sam avtor ni pričakoval, da bo v manj kot 10 letih blockchain postal del vsakdanjika.

Tri najvidnejše novosti na področju ameriške zakonodaje, povezane s tehnologijo blockchain, so:

1. Pilotna zakonodaja države Delaware na področju korporacijskega prava

Ameriška zvezna država Delaware je svetovno znana po svojem naprednem in podrobno razvitem korporacijskem pravu, kar privlači številna podjetja. Po nekaterih podatkih je v zvezni državi Delaware registriranih dvakrat več podjetij, kot je prebivalcev države. Med njimi je kar 60 odstotkov podjetij na seznamu Fortune 500, tudi Google in Coca Cola.

V Delawaru so spomladi sprejeli novo pilotno zakonodajo na področju korporacijskega prava, ki dopušča možnost, da se vsi korporacijski registri, podatkovne baze in drugi dokumenti zapišejo na verižno tehnologijo (blockchain). Zakonodajalci ocenjujejo, da bo takšen pristop olajšal prevzeme in združevanja podjetij, pobiranje davkov, izdajanje delnic ter druge postopke.

2. Arizona je uzakonila pametne pogodbe

Arizona je prva ameriška zvezna država, v kateri so sprejeli zakon, ki ureja pametne pogodbe. Zakon, ki je bil sprejet aprila 2017, določa, da so varni podpisi v tehnologiji blockchain (angl. hash) zakoniti in veljavni kot elektronski podpisi. Pametne pogodbe, ki vsebujejo takšen podpis, so zato v celoti veljavne.

Tehnologija blockchain se razvija postopoma, zato še ni informacij o tem, kako se zakon uveljavlja v praksi. Zakonodajalci v Arizoni so poudarili, da bo potrebna bolj razširjena, morda celo federalna zakonodaja o pametnih pogodbah, preden bo nova tehnologija postala modus operandi za podjetja in zasebnike. Kljub temu pa zakonodaja predstavlja spoznanje, da bo tehnologija blockchain zagotovo vplivala na razvoj prava in poslovanja v prihodnosti.

3. Ameriška komisija za vrednostne papirje je pristojna za nadzor nad prometom z (nekaterimi) kriptovalutami

Ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC) nadzoruje promet različnih finančnih instrumentov (angl. securities, futures, swaps itd.). V preteklih mesecih se je pojavilo vprašanje, ali je SEC pristojna tudi za nadzor nad prometom kriptovalut. V prvi vrsti gre za dilemo, ali posamezne kriptovalute obravnavamo kot valute ali kot vrednostne papirje. SEC je zavzela stališče, da ni absolutnega odgovora na to vprašanje, ampak je treba analizirati naravo vsake kriptovalute posebej.

Konec julija 2017 je SEC objavila poročilo o kriptovaluti DAO in odločila, da je ta po naravi podobna vrednostnemu papirju, zato je SEC v skladu z Zakonom o vrednostnih papirjih iz leta 1933 in Zakonom o prometu z vrednostnimi papirji iz leta 1934 pristojna za nadzor nad kovančki DAO. Nadzor poteka na federalni ravni in ga posamezne zvezne države ne morejo spremeniti po lastni presoji.

V poročilu je SEC navedla štiri kriterije, ki povzemajo, zakaj so DAO kovančki vrednostni papirji:

  • zakonodaja vrednostnih papirjev velja tedaj, kadar podjetja zbirajo investicije za uporabo tehnologije veriženja blokov (angl. Use of Distributed Ledger technology),
  • DAO se razvija s pomočjo investitorjev, ki vlagajo denar, ne kriptovalut,
  • DAO pričakuje dobiček od prodaje kovančkov,
  • dobiček je odvisen od poslovne uspešnosti vpletenih, ne gibanja na trgu.

V tem primeru je SEC odločila, da podjetja DAO ne bo kaznovala po klasičnih pravilih o vrednostnih papirjih, vendar je izdala izrecno opozorilo za podjetja, ki se ukvarjajo s podobnimi dejavnostmi.

Vir: S&W Law, ETHNews

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje