Predlog nove ureditve študentskega dela

MDDSZ je skupaj s ŠOU predložilo predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Določena naj bi bila minimalna urna postavka v višini 4,5 eurov, študentje pa naj bi plačevali tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Predlog nove ureditve študentskega dela

Predlog nove ureditve študentskega dela. (Vir slike: sxc.hu)

Ministrica je poudarila, da se v predlogu zakona ohranja tiste značilnosti študentskega dela, ki so pozitivne: mladi imajo stik s trgom dela, si nabirajo delovne izkušnje in jim študentsko delo predstavlja možnost dodatnega zaslužka.

Z novo zakonodajo na področju študentskega dela pa naj bi se bistveno izboljšala pravna, socialna in ekonomska varnost mladih in preprečila zlorabe, ki jih dopušča in omogoča sedanji sistem.

Osnovni, preizkušeni mehanizmi študentskega dela se s predlogom novega zakona bistveno ne spreminjajo. Študentsko delo naj bi tudi v prihodnje potekalo preko posrednikov (študentskih servisov), na podlagi napotnice, pretežno v elektronski obliki in brez dodatnih administrativnih bremen.

Po vzoru minimalne plače je v predlogu določena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) in obveznost posrednika, da ne glede na plačilo računa s strani delodajalca zagotovi plačilo študentu oziroma dijaku.

Začasno in občasno delo dijakov in študentov naj bi bilo po novem vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Skupaj bi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašali 15,5 odstotkov, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotkov. 

Pri delodajalcih pa se uvajajo omejitve, osnovane na številu povprečno zaposlenih v preteklem letu. Pri delodajalcih z nižjim številom zaposlenih so te omejitve višje, pri delodajalcih z višjim številom zaposlenih pa nižje.

Predviden je večji nadzor – tudi z vzpostavitvijo centralne evidence, večje sankcije – tudi prepovedne sankcije, katerih cilj je večja pravna varnost vseh udeležencev.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje