Predlog nove ureditve študentskega dela

MDDSZ je skupaj s ŠOU predložilo predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Določena naj bi bila minimalna urna postavka v višini 4,5 eurov, študentje pa naj bi plačevali tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Predlog nove ureditve študentskega dela

Predlog nove ureditve študentskega dela. (Vir slike: sxc.hu)

Ministrica je poudarila, da se v predlogu zakona ohranja tiste značilnosti študentskega dela, ki so pozitivne: mladi imajo stik s trgom dela, si nabirajo delovne izkušnje in jim študentsko delo predstavlja možnost dodatnega zaslužka.

Z novo zakonodajo na področju študentskega dela pa naj bi se bistveno izboljšala pravna, socialna in ekonomska varnost mladih in preprečila zlorabe, ki jih dopušča in omogoča sedanji sistem.

Osnovni, preizkušeni mehanizmi študentskega dela se s predlogom novega zakona bistveno ne spreminjajo. Študentsko delo naj bi tudi v prihodnje potekalo preko posrednikov (študentskih servisov), na podlagi napotnice, pretežno v elektronski obliki in brez dodatnih administrativnih bremen.

Po vzoru minimalne plače je v predlogu določena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) in obveznost posrednika, da ne glede na plačilo računa s strani delodajalca zagotovi plačilo študentu oziroma dijaku.

Začasno in občasno delo dijakov in študentov naj bi bilo po novem vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Skupaj bi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašali 15,5 odstotkov, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotkov. 

Pri delodajalcih pa se uvajajo omejitve, osnovane na številu povprečno zaposlenih v preteklem letu. Pri delodajalcih z nižjim številom zaposlenih so te omejitve višje, pri delodajalcih z višjim številom zaposlenih pa nižje.

Predviden je večji nadzor – tudi z vzpostavitvijo centralne evidence, večje sankcije – tudi prepovedne sankcije, katerih cilj je večja pravna varnost vseh udeležencev.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje