Raziskava: v Sloveniji največji delež samostojnih podjetnic

Na dan žena, mednarodni praznik vseh žensk, ki ga na 8. marec praznujejo v približno 100 državah pa vsem svetu, smo se nekoliko poglobili v temo žensk v podjetništvu.
naslovna

Vir slike: Pixabay

Pri organizaciji Globalni monitor podjetništva (GEM) ugotavljajo, da so podjetnice zelo raznolika skupina, ki je prisotna v vseh panogah in sektorjih ter na vseh trgih izdelkov in storitev. Predstavljajo pomemben in vse bolj pozitiven vpliv na družbo in gospodarstvo.

Podatki GEM, ki so jih predstavili v lanski raziskavi o ženskah v podjetništvu, kažejo, da podjetnice ne le uspešno razvijajo podjetja, temveč tudi ustvarjajo delovna mesta, inovirajo ter rešujejo družbene, okoljske in gospodarske probleme v večini držav po svetu.

Poročilo  poudarja, da imajo podjetnice še vedno pomembno vlogo pri spodbujanju gospodarske rasti in socialnega razvoja v svojih državah in skupnostih.

»Kljub stereotipom, ki postavljajo pod vprašaj njihovo usposobljenost, podjetnice spodbujajo inovacije in gospodarsko rast v svojih državah, skupnostih in družinah,« je dodala Amanda Elam, glavna avtorica raziskave in raziskovalka na mednarodnem raziskovalnem inštitutu Diana International Research Institute na Babson College.

Manj žensk kot moških v raziskavi je nameravalo odpreti svoje podjetje

V državah, ki so sodelovale v raziskavi GEM, je vsaka šesta poročala, da namerava v bližnji prihodnosti ustanoviti podjetje, v primerjavi z vsakim petim moškim. Največ podjetniških namer so imele ženske v državah z nizkimi dohodki (28,2 odstotka), najmanj pa v državah z visokimi dohodki (11 odstotkov).

Vir slike: Pixabay

Medtem je bila vsaka deseta ženska v zgodnji fazi ustanavljanja podjetja v primerjavi z vsakim osmim moškim. Najvišje stopnje ustanavljanja podjetij s strani žensk so bile v državah z nizkimi dohodki (13,3 odstotka) ter v Latinski Ameriki in na Karibih (21,2 odstotka), pri čemer sta Gvatemala in Kolumbija vodilni na svetu.

Na svetovni ravni je bilo največ start up dejavnosti zabeleženih v sektorju veleprodaje in maloprodaje, in sicer tako pri ženskah (48,6 odstotka) kot pri moških (40,1 odstotka).

Pomanjkanje žensk v tehnološkem sektorju

V sektorju informacijske in komunikacijske tehnologije, v katerega se vlaga večina svetovnih tveganih naložb, pa so bile ženske po drugi strani veliko manj dejavne kot moški, saj je tam delovalo le 2,3 odstotka žensk v primerjavi s 5,3 odstotka moških.

Nekatere raziskave s tega področja orisujejo še nekoliko slabšo sliko. Tehnološki velikani, kot sta Microsoft in Google, stalno poročajo, da ženske predstavljajo približno 30 % njihove delovne sile, pri čemer jih je še vedno manj na vodilnih ali tehničnih položajih.

Slabe številke veljajo na področju start up podjetij. Glede na študijo svetovalne družbe Deloitte iz leta 2022 je to razmerje v tehnoloških panogah še vedno 3 proti 1.

Vir slike: GEM

Še nižji pa je delež po evropskih tehnoloških podjetjih, kjer ženske zasedajo le 22 odstotkov delovnih mest. Pomanjkanje žensk na tehnološkem področju ne omejuje le raznolikosti talentov, temveč tudi zožuje nabor vpogledov in ustvarjalnih pristopov, ki so potrebni za prelomne tehnološke dosežke.

»Če bi Evropa do leta 2027 podvojila delež žensk med zaposlenimi na področju tehnologije na približno 45 odstotkov ali približno 3,9 milijona novih žensk, kar je po našem mnenju mogoče, bi lahko zapolnila to vrzel v talentih in povečala BDP za 260 do 600 milijard evrov,« so prepričani pri svetovalnem podjetju McKinsey.

Slovenija vodi po deležu samostojnih podjetnic

Na svetovni ravni so pri GEM ugotovili, da je kar 36 odstotkov žensk v podjetništvu delovalo samostojno, kot samostojne podjetnice ali freelancerke, medtem ko je ta delež pri moških znaša 24,5 odstotka.

Na drugem koncu spektra je dobra desetina podjetnic (10,9 odstotka) vodila podjetje s šestimi ali več zaposlenimi. Večina podjetnic (53,1 odstotka) je vodila podjetje z 1-5 zaposlenih, tako kot večina moških (56,8 odstotka), kar kaže na to, da so si ženske in moški bolj podobni kot različni, izpostavljajo pri GEM.

Ob tem so dodali, da je Slovenija na samem vrhu držav po stopnji samostojnih podjetnic, ki predstavlja več kot štiri od petih žensk (81,8 odstotka). Visoko stopnjo samostojnih podjetnic so našli tudi v Braziliji (65,1 odstotka), Gvatemali (63,6 odstotka) in na Švedskem (61,9 odstotka).

Po drugi strani je največ žensk, ki vodijo podjetja z več kot 20 delovnimi mesti v Združenih državah Amerike (15,7 odstotka), sledijo Ciper (14,3 odstotka), Kanada (11,8 odstotka) in Izrael (10,3 odstotka).

Vir: GEM, Career Foundry, Deloitte, McKinsey

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje