Reportaža z MP dogodka Študent podjetnik? Zakaj pa ne!

Za nami je še eden brezplačnih dogodkov v organizaciji Zavoda mladi podjetnik. Predavanje z naslovom »Študent podjetnik? Zakaj pa ne!« je potekalo v okviru 5. Poslovne Informative na Gospodarskem razstavišču.
Reportaža z MP dogodka Študent podjetnik? Zakaj pa ne!

Reportaža z MP dogodka Študent podjetnik? Zakaj pa ne!

Tudi tokratno predavanje je bilo podjetniško naravnano. Zbrani publiki, večinoma dijakom in študentom, sta svojo podjetniško pot predstavila dva mlada podjetnika, ki sta se izkazala z zanimivimi podjetniškimi projekti.

Prvi je pred obiskovalce stopil Matija Goljar, mladi profesor, ki na eni izmed srednjih šol v Ljubljani mlade poučuje podjetništvo. Zbranim je med drugim predstavil tudi svoj najnovejši projekt Ustvarjalnik, pospeševalec produktov v podjetjih, namenjen vsakomur, ki želi preizkusiti svojo poslovno idejo. Matija je mlade pozval k prijavi na projekt, ki je možna le še do 20. februarja 2013.

Vodja omenjenega projekta je predaval na temo začetnih korakov v podjetništvu. Poudaril je, da je potrebno začeti postopoma – nihče namreč ne more kar takoj postati uspešen. Opozoril je tudi na današnji svet, ki se v veliki meri razlikuje od tistega, v katerem so živeli naši starši. Bistvena razlika je v tem, da danes svojega denarja ne porabljamo več za to, da bi potešili svoje potrebe, temveč svoje želje. Stvari kupujemo zgolj zato, ker si jih želimo.

Vabimo k branju Matijeve kolumne: Študent podjetnik? Zakaj ja in zakaj ne >>

To pa je izredno pomemben podatek za vse bodoče podjetnike – po besedah Matije je lahko vsakdo, ki razume ta koncept, veliko bolj uspešen. Za lažje razumevanje je podal primer cene kave v Starbucksu, ki je, kljub temu, da se najverjetneje bistveno ne razlikuje od ostalih kav, celo do petkrat dražja kot drugje. Ljudje torej ne plačujejo več za materialne potrebe, ampak za čustveno potešitev.

Za konec je Matija podal še skrivni nasvet glede tega, kako postati dober podjetnik: znati morate izstopati iz množice in biti inovativni. Tako kot to počne Apple – ker delajo drugače, so postali največje podjetje, vsaj po tržni kapitalizaciji sodeč.

Vabljeni ste tudi k ogledu fotografij na Facebooku!

Nič manj zanimivo ni bilo predavanje Andraža Gaveza, ki je sledilo v drugem delu. Andraž je govoril bolj iz prakse, saj ima sam že tretje leto s.p. Vse se je začelo s poslovno idejo. Poiskal je še partnerja, ki je bil vešč v grafičnem oblikovanju ter programerstvu in ideja je zaživela – nastal je spletni portal Ustvari.si. Po treh letih vzponov in padcev so spletno stran prenovili in nekoliko razširili ekipo – trenutno so v ekipi 4 člani.

Lani se je Andražu med brskanjem po tujih spletnih straneh utrnila nova ideja: naletel je namreč na nemško spletno stran, ki je ponujala izdelavo čokolade po meri – v Sloveniji takrat kaj podobnega ni obstajalo. Ker je med Nemci ideja očitno naletela na plodna tla, se je tudi sam odločil poskusiti srečo na domačem terenu.

Najprej so z ekipo naredili raziskavo, nato pa so poskušali najti čokoladnico, ki bi njihove produkte tudi izdelovala. Sprva precej neuspešno, kot pravi Andraž, je “težko orati ledino”. Šele na zadnjem sestanku so našli proizvajalca, ki se je z njihovimi pogoji strinjal, in nastala je MojaČokolada.si.

Preberite tudi MP intervju: Andraž Gavez – MojaČokolada.si >>

S pomočjo foruma Zavoda mladi podjetnik je Andražu uspelo poiskati investitorja, ki je bil kljub ne najboljšemu poslovnemu načrtu pripravljen v podjetje vložiti dovolj sredstev za nakup začetnih zalog. Na tem mestu je Andraž zbrane opozoril na napako, ki jo je sam storil predvsem zaradi neizkušenosti – zaradi nekaj napačnih poslovnih potez je prehitro zmanjkalo denarja.

In kaj se je Andraž iz vsega tega naučil? Sam verjame, da je trdno delo ključ do uspeha. Mladim svetuje, naj tvegajo in poskušajo nove stvari, saj bodo tako slej ko prej uspeli. Morebitni neuspehi pa naj služijo zgolj kot popotnica za vnaprej, saj so nenazadnje prav izkušnje tiste, ki največ štejejo!

Naslednji večji dogodek bomo napovedali že v prihodnjem tednu – spremljajte nas!

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje