Reportaža z MP dogodka: Lastno podjetje, zakaj pa ne?

V ponedeljek, 28. septembra se je odvijal prvi dogodek v Velenju v režiji Zavoda mladi podjetnik in sodelovanju s SAŠA inkubatorjem. Velenje se je izkazalo kot mesto zelo naklonjeno podjetništvu, saj se je izobraževanja na temo ustanovitve podjetja udeležilo izjemno visoko število udeležencev.
Reportaža z MP dogodka: Lastno podjetje, zakaj pa ne?

Naša strokovna sodelavka Lea Bevčič med predavanjem.

Predavala je naša strokovna sodelavka in računovodkinja Lea Bevčič, ki sicer predava na seminarjih za pridobitev subvencije za samozaposlitev. Predavanje je začela tako, da se je obrnila na udeležence in jih vprašala zakaj sploh svoje podjetje? Zakaj zapustiti delovno mesto in oditi na svoje? Odgovori so se glasili predvsem: samostojnost, neodvisnost, delo in področje, ki me veseli ter smisel lastnega dela in udejstvovanja.

Vodila nas je skozi celoten postopek ustanovitve podjetja. Ta se začne z zbiranjem informacij, ki jih dobimo predvsem pri prijateljih, ki so že podjetniki, VEM točkah, obrtni zbornici, razvojnih agencijah, Zavodu mladi podjetnik, pri vašem morebitnem bodočem računovodji ali na ZZZS. Pri samem pridobivanju informacij je pomembno da se seznanimo tudi z nekaj zakoni, med katerimi je bistven Zakon o gospodarskih družbah.

Nadaljevala je z opisom različnih oblik podjetij, njihovimi prednostmi in primerjavami, med katerimi sta najpogostejši obliki v Sloveniji s.p. in d.o.o. Sam postopek ustanovitve podjetja se začne z njeno registracijo in bili smo deležni zelo praktične razlage korakov in mest, kjer jo lahko izvedemo. Slišali smo marsikateri primer iz realnega življenja, izogniti pa se ni bilo moč niti obdavčitvam in računovodstvu, ki večini podjetnikov na začetku povzročajo preglavice.

Skozi celotno predavanje smo poslušali primerjave predvsem med s.p. in d.o.o., poudarek pa je bil tudi na samih stroških in njihovem knjiženju. Predavanje je sklenila s subvencijo za samozaposlitev v višini 4500 evrov, ki jo lahko pridobi vsak, ki je prijavljen na ZZZS in se udeleži delavnice “Priprava na samozaposlitev” in se nato registrira kot s.p. ali kako drugo podjetje in je tam zaposlen najmanj 24 mesecev, ki je potegnilo za sabo še plaz vprašanj.

Sledila je še kratka predstavitev inovativne poslovne rešitve miniMAX, ki je primerna predvsem za manjša podjetja. Nato pa smo večer nadaljevali ob pogostitvi in druženju pred predavalnico, ekipa MP pa je sklenila, da se v Velenje še kdaj vrnemo.

Če ste zamudili dogodek v Velenju, se nam pridružite na ponovitvi dogodka Lastno podjetje? Zakaj pa ne! v Ljubljani!

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje