Rizhkov svetuje: “Denarja ne iščite pri prijateljih in družinskih članih”

Kot mladi podjetnik oziroma kot nekdo, ki se v podjetništvo podaja prvič, ste se najverjetneje že srečali z vprašanjem, kje pridobiti potrebna denarna sredstva za zagon poslovanja.
Rizhkov svetuje: "Denarja ne iščite pri prijateljih in družinskih članih"

Rizhkov svetuje: “Denarja ne iščite pri prijateljih in družinskih članih” (Vir slike: Twitter)

Večina mladih podjetnikov denar, ki ga potrebujejo za zagon poslovanja, zbere od svojih prijateljev in družinskih članov. Toda Vitaliy Rizhkov, podjetnik z bogatimi izkušnjami v svetu startupov, je prepričan, da je to zelo slaba ideja, ki lahko vodi tako v propad startupa kot tudi v razpad tesnih prijateljskih oz. družinskih vezi.

S prav takšnim problemom se je namreč soočil tudi sam, ko je leta 2009 ustanovil startup Idooble in si od najtesnejših prijateljev sposodil 600 tisoč dolarjev kapitala. Tudi sam je v svoje mlado podjetje vložil precejšen znesek – okoli 300 tisoč dolarjev – in se lotil dela. Podjetje je pričelo uspešno obratovati.

Tudi crowdfunding je lahko učinkovit način pridobivanja zagonskih sredstev. 

Toda zgodba se je nadaljevala klavrno: po letu dni in pol, ko je zbranih 900 tisoč dolarjev skopnelo, podjetje s 30 zaposlenimi in 40.000 strankami nenadoma ni več vedelo in znalo nadaljevati. Rizhkov je moral sprejeti pomembno odločitev: zaprl je podjetje in ostal mu je le še dolg, za katerega je vedel, da ga bo moral nekoč poplačati.

Zgodba Rizhkova ni izjema

Dejstvo je, da se v podobni situaciji znajde vse preveč mladih podjetnikov, saj statistika pravi, da kar 90 odstotkov startupov propade v prvem letu poslovanja. To torej pomeni, da morate razmisliti tudi o tem, da se kaj takšnega lahko pripeti prav vam!

In takrat boste morali sprejeti posledice: ker gre za vaše prijatelje in družino, jim boste denar morali zagotovo tudi vrniti, saj ne želite izgubiti njihovega zaupanja, za katerega ste potrebovali več let, da ste ga sploh pridobili. Rizhkov zato svetuje, da si denarja od družinskih članov in prijateljev raje sploh ne izposojate. Namesto tega pravi, da za denarna sredstva raje poprosite katerega izmed strokovnjakov, ki se s tem področjem ukvarja poklicno: poslovnega angela, investitorsko družbo, zasebnega investitorja ipd. Ti so s tveganjem zelo dobro seznanjeni in vam poleg denarne pomoči lahko pomagajo tudi s svojimi dragocenimi nasveti. 

Rizhkov še dodaja, da se v lov za investicijo ne podate prehitro, temveč šele tedaj, ko bo vaše podjetje že imelo narejen prototip oziroma še več: ko bo že imelo stalen in zanesljiv dotok prihodkov. V nasprotnem primeru se raje kar ustavite, svetuje. Šele dober poslovni model, ki se je že izkazal za učinkovitega, bo zmanjšal vaše možnosti za propad in hkrati povečal vaše možnosti za to, da investicijo sploh pridobite. 

Vir: TheNextWeb

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje