Še nekaj dni za prijavo v sistem normirancev!

Zavezanci, katerih prihodki iz dejavnosti v davčnem letu pred ugotavljanjem davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ne presegajo 50 tisoč evrov, imate še do 2. aprila 2013 čas, da na DURS priglasite svojo dejavnost.

V kolikor prihodki iz dejavnosti v davčnem letu pred ugotavljanjem davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ne presegajo 50 tisoč evrov, lahko družbe ugotavljajo davčno osnovo kot razliko med prihodki in 70-odstotnimi normiranimi odhodki. Tako imenovana normirana obdavčitev je namenjena predvsem mikro družbam.

V letu 2013 davčna stopnja za pravne osebe znaša 17 odstotkov. Ker se upoštevajo normirani odhodki, nimamo možnosti upoštevanja davčnih olajšav. V praksi to pomeni, da ne moremo upoštevati olajšav za osnovna sredstva in da ne moremo upoštevati preteklih davčnih izgub in prenosa neizkoriščenih olajšav iz preteklih let.

      Za ugotavljanje prihodkov je potrebno voditi poslovne knjige. Družba mora preiti nazaj na sistem obračuna davka na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, če bo presegla 50 tisoč evrov prihodkov, vendar šele po tem, ko bo v izkazu poslovnega izida izkazovala prihodke nad 50 tisoč evrov za dve leti zapored. V primeru, da je podjetje DDV zavezanec, je potrebno voditi knjigo prejetih in izdanih računov.

      Tudi zasebniki lahko ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem 70-odstotnih normiranih odhodkov, če njihovi prihodki niso višji kot 50 tisoč evrov. Davčna stopnja je 20-odstotna in je dokončna obdavčitev, kar pomeni, da se dobiček ne všteva v dohodnino. Podobno kot družbe, mora tudi zasebnik preiti nazaj na sistem obračuna davka na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, če bo v poslovnem letu presegel 50 tisoč evrov prihodkov, vendar šele, ko bo v izkazu poslovnega izida izkazoval prihodke nad 50 tisoč evrov za dve leti zapored.

      Rok za priglasitev dejavnosti na DURS je 2. april 2013!

      Več si preberite v članku: Normirana obdavčitev.

      Oznake:, , , ,

      Brezplačne e-novice!
      Vse za podjetje