Strokovnjak odgovarja: S.p. v stanovanju

V kolikor želite odpreti s.p. v stanovanjskem bloku morate izpolnjevati določene pogoje.
Strokovnjak odgovarja: S.p. v stanovanju

S.p. kar v vašem stanovanju (Vir slike: http://www.renegadesuccess.com/)

Področje o opravljanju dejavnosti v stanovanju ureja stanovanjski zakon v 14. členu, ki je bil spremenjen leta 2008. Ta člen dovoljuje opravljanje dejavnosti v stanovanju, vendar pa morate kot lastnik izpolniti spodaj naštete pogoje.

  • Kot etažni lastnik lahko uporabljate stanovanje v skladu z določbami stanovanjskega zakona za opravljanje dejavnosti v delu stanovanja, vendar pri tem ne smete motiti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj.
  • Prav tako ne smete čezmerno obremenjevati skupnih delov večstanovanjske stavbe. Pri zgoraj navedeni uporabi stanovanja za opravljanje dejavnosti ne gre za spremembo namembnosti stanovanja skladno s predpisi o graditvi objektov in ne za spremembo rabe stanovanja.
  • Za opravljanje dejavnosti morate pridobiti soglasja solastnikov. Pri tem stanovanjski zakon določa, da morajo imeti lastniki, ki so dali svoj podpis oziroma soglasje, več kakor tri četrtine solastniških deležev. Vključena morajo biti tudi soglasja lastnikov vseh stanovanj, katerih zidovi ali stropi mejijo na vašo stanovanjsko enoto.
  • Ob začetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja morate o tem obvestiti upravnika. Če opravljate dejavnost v delu stanovanja v nasprotju z določili tega člena zakona, vam stanovanjski inšpektor prepove opravljanje te dejavnosti.
  • Pravica opravljati dejavnost v delu stanovanja ne preide na pravnega naslednika v primeru prenosa etažne lastnine. Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi v kolikor ste najemnik stanovanja, vendar potrebujete tudi pisno dovoljenje lastnika stanovanja.

 

Vir: Finance.si

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje