Satelit na poti, raketa v morju

SpaceX je uspešno izstrelil vremenski observatorij, a je raketa Falcon 9 pristala nekaj metrov stran od dejanskega cilja. Poskušala je namreč opraviti zgodovinski pristanek spodnjih stopenj raket na plavajoči ploščadi, a ji vreme ni bilo naklonjeno.
Satelit na poti, raketa v morju

Satelit naj bi čez okoli 110 dni dosegel cilj (Vir slike: YouTube).

Kljub temu so pri SpaceX prepričani, da bi v primeru lepega vremena raketa v popolnosti izvedla svojo nalogo. Musk, izvršni direktor SpaceX, je na Twitterju celo objavil fotografijo in pripisal »pristali na razburkanem morju«. Musk je sicer poznan tudi kot ustanovitelj podjetij PayPal in Tesla Motors, je pa tudi večinski lastnik podjetja SolarCity.

Pred tokratno izstrelitvijo je bilo kar precej pomislekov glede celotnega poskusa. Zadnji, ki so ga izvedli 9. januarja, je bil daleč od uspešnega. Končal se je z eksplozijo. Tudi tokrat razmere niso bile naklonjene podjetju, ki je pred nekaj tedni dobilo milijardo dolarjev težko naložbo s strani Googla in finančne družbe Fidelity.

Raketa neuspešno pristala – v morju

Slabo vreme jih je v preteklih tednih večkrat prisililo, da so prelagali izstrelitev. Tokrat so bili valovi previsoki, in čeprav se je raketa približevala ploščadi, se je nato vertikalno spustila v morje. S tem bi družba preizkusila možnost, da bi nosilna raketa pristala nazaj na Zemlji in bila pripravljena na vnovično uporabo. Ploščad je sicer dolga 100 metrov in široka 60 metrov.

340 milijonov težka naložba

Raketa je bila izstreljena okoli 15. ure po lokalnem času, pred njo pa je več milijon milj dolgo potovanje. Satelit za opazovanje vremena je vreden kar 340 milijonov. Gre za projekt ameriškega vojaškega letalstva, agencije NOAA in Nase. SpaceX je sicer leta 2010 postalo prvo zasebno podjetje, ki je sklenilo pogodbo z ameriško vesoljsko agencijo Nasa za materialno oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje.

Zakaj satelit? Pomagal naj bi pri opozarjanju pred močnimi izbruhi delcev s Sonca, ki bi lahko povzročili geomagnetne nevihte in poškodovale občutljive elektronske naprave. Tako bi lahko pravočasno opozorili ljudi in zaščitili ključno infrastrukturo, ki je odvisna od elektronskih naprav.

Začetnik ideje Al Gore

Do ideje za satelit je prišel okoljevarstvenik Al Gore, sicer nekdanji ameriški podpredsednik, ki je menil, da bi ob opazovanju Zemlje iz vesolja pridobivali posnetke, ki bi povečali osveščenost glede okoljske problematike našega planeta.

110 dni do cilja, skupno pet let

Satelit naj bi čez okoli 110 dni prispel na točko Landrangian, ki je kot nalašč za opazovanje Sonca, saj na tej točki ne Zemlja ne Luna nikoli ne zatemnita teles. Preden bi začel na polno delovati, naj bi ga preizkušali 40 dni. Kot poročajo tuji mediji, naj bi njegova misija trajala pet let.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje