Skupaj proti višjim obremenitvam gospodarstva

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenje Manager so poslali skupni dopis z zahtevo predsednici Vlade RS mag. Alenki Bratušek po razbremenitvi gospodarstva.
Skupaj proti višjim obremenitvam gospodarstva

Skupaj proti višjim obremenitvam gospodarstva (Vir slike: sxc.hu)

V dopisu izražajo nestrinjanje z rebalansom proračuna v delu, kjer naj bi se zmanjšala sredstva za zagon gospodarstva, in nasprotujejo novim obremenitvam, ki grozijo gospodarstvu. Med drugim zahtevajo takojšnji umik predloga davka na nepremičnine, če bo ta v primerjavi z zdajšnjim nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča dodatno obremenil poslovne nepremičnine gospodarskih subjektov, ter umik predloga interventnega zakona, ki naj bi zagotovil dodaten priliv sredstev za zdravstveno zavarovanje, ne pa izboljšal in optimiziral zdravstveni sistem. V Sloveniji se izogibamo reformi zdravstvenega sistema kot tudi nujnim drugim reformam. Ni pravih reform, ni razbremenitev, ni napovedanega zagona gospodarstva.

Vse podpisnice opozarjajo na izgubljena delovna mesta v gospodarstvu. V zadnjih štirih kriznih letih smo jih izgubili več kot 90.000. Ne glede na takšno stanje pa Vlada RS nalaga in napoveduje nova bremena gospodarstvu, kar uničuje njegovo konkurenčnost in še dodatno poslabšuje poslovno okolje.
Nove napovedi bremen Vlade RS kažejo, da želi državno blagajno konsolidirati na ramenih gospodarstva. Vladna politika ne zagotavlja celovitih ukrepov, s katerimi bi presegli bojazen, da z novimi prilivi ne bomo spet zgolj polnili sode javnih blagajn, ki bodo še naprej luknjasti in puščali na vseh koncih – ne le zaradi izogibanja reformam. Med drugim sprejema ukrepe, ki naj bi spodbudili novo zaposlovanje, a hkrati dodatno obremenjuje delodajalce in delovno aktivne ter s tem ogroža delovna mesta.
Zato podpisniki zahteve Vladi RS zahtevajo:

  • takojšnje ukrepe za racionalno, kvalitetno in optimalno upravljanje z javnim denarjem,
  • takojšnje ukrepe za zagon gospodarstva in s tem nova delovna mesta,
  • takojšnji umik vseh predlogov, ki zvišujejo bremena gospodarstvu in s tem ogrožajo delovna mesta,
  • odpravo administrativnih bremen in vzpostavitev spodbudnega okolja za poslovanje.

Podpisniki se zavedajo, da je Vlada RS nastopila v izjemno težkih razmerah, ki zahtevajo celovito in pretehtano ukrepanje številnih deležnikov, in dodajajo: V gospodarstvu smo pripravljeni aktivno sodelovati pri pripravi ustreznih rešitev. Zavedamo se svoje vloge v družbi in državi, zato smo predsednico Vlade RS prosili za sestanek, na katerem bi podrobneje predstavili svoja stališča in predloge.

Vir: Gospodarska zbornica Slovenije

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje