Slovenija lani dvakrat bolj podjetna kot dve leti prej

Slovenija beleži hiter in dinamičen razvoj nacionalnega startup ekosistema, kar ugotavljajo tudi v Iniciativi Start:up Slovenija, kjer so v letu 2014 z izvedbo 349 podjetniških dogodkov z 10.452 udeleženci ustvarili toliko podjetniškega udejstvovanja, kot v letih 2012 in 2013 skupaj.
Slovenija lani dvakrat bolj podjetna kot dve leti prej

Slovenija lani dvakrat bolj podjetna kot dve leti prej (Vir slike: Iniciativa Start:up Slovenija)

Dinamičen razvoj slovenskega podjetniškega ekosistema potrjujejo tudi rezultati delovanja Iniciative Start:up Slovenija v letu 2014. Lani so prek vseh nacionalnih programov za spodbujanje podjetništva izvedli 349 različnih dogodkov po vsej Sloveniji. Udeležilo se jih je 10.452 ljudi oziroma predstavnikov vseh ciljnih skupin: podjetniških ekip v fazi snovanja podjetniške ideje, startupov in podjetij v hitri globalni rasti.

V primerjavi z zbirnimi rezultati za leti 2012 in 2013 skupaj, ko so organizirali več 400 dogodkov za več kot 13.000 udeležencev, so torej v enem letu uspeli organizirati in izpeljati skoraj toliko podjetniškega udejstvovanja, kot v obeh prejšnjih letih skupaj.

Vedno bolj celovit in povezan ekosistem

Programe in strategijo za prodornejšo in podjetnejšo Slovenijo podrobneje predstavljajo v predstavitveni publikaciji Iniciative. Z nacionalnimi programi, ki imajo večletno tradicijo in uveljavljene blagovne znamke, predvsem pa se vsebinsko povezujejo in dopolnjujejo, zagotavljajo pomoč in podporo podjetjem v vseh fazah rasti – tako v obliki financiranja in izobraževalnega programa, ki se izvaja v sodelovanju z najboljšimi zasebnimi izvajalci, kot tudi z osebnimi mentorji, promocijo in globalnimi povezavami.

S polno paro tudi v letu 2015!

Za Iniciativo in Slovenski podjetniški sklad (SPS) je izjemno dejavno in uspešno tudi prvo tromesečje letošnjega leta, v katerem so organizirali in izvedli 10 predstavitvenih dogodkov, namenjenih predstavitvam letošnjih produktov SPS za financiranje in podporo startupov: tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2 za pridobitev zagonske subvencije višini 54 tisoč evrov, produkt SK75 za pridobitev konvertibilnega posojila v višini 75 tisoč evrov in produkt SK200 za pridobitev javne lastniške investicije v višini 200 tisoč evrov.

Več kot 500 udeležencev

Za predstavitve vseh treh omenjenih produktov SPS so marca letos, poleg Foruma 100% Start:up, izvedli še osem regionalnih ‘roadshow’ delavnicah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Celju, Velenju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti ter pripravljalno delavnico za razpis P2 v Mariboru. Udeležilo se jih je več kot 500 predstavnikov inovativnih startupov, katerim so na dogodkih zagotovili tudi osebno svetovanje, uspešni podjetniki, ki so v preteklosti že prejeli omenjena sredstva, pa so jim prenesli svoje izkušnje in napotke.

Kar 142 prijav na prve letošnje razpise

Do 20. marca 2015, ko se je iztekel rok za oddajo vlog v pred-selekcijske postopke za vse tri omenjene produkte SPS, so prejeli 107 prijav na tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2, 26 prijav za SK75 in 9 prijav za SK200. Prijave na vse tri produkte je torej oddalo skupaj 142 podjetniških ekip, za katere bodo do sredine aprila 2015 izpeljali vse postopke v okviru pred-selekcijskih programov.

Primerljivi z najboljšimi startup ekosistemi

S ponudbo kapitala prek produktov SPS P2, SK75 in SK200 zagotavljajo dodatno spodbudo za celoten nacionalni podjetniški ekosistem in pomagajo so-ustvarjati nove zgodbe o uspehu. V iniciativi še ugotavljajo, da slovenski startup ekosistem še nikoli ni bil tako živ, s tako veliko podjetniškega potenciala in celovito finančno ter vsebinsko podporo. Ravno zaradi celostne in sistematične podpore startupom v vseh ključnih fazah njihovega razvoja pa postaja tudi vse bolj mednarodno konkurenčen ter primerljiv z najboljšimi startup ekosistemi po svetu.

Iniciativa kot odprta nacionalna platforma

Iniciativo Start:up Slovenija vodita strateško povezana Tovarna podjemov iz Maribora in Tehnološki park Ljubljana. Člani Iniciative so Primorski tehnološki park, RCR Zasavje, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije.

Pridruženi člani inovativnega podpornega okolja: SAŠA inkubator, Podjetniški inkubator Spodnjega Podravja in Klub mladih podjetnikov Novo mesto.

Iniciativa deluje kot odprta platforma, ki se ji lahko z izjavo podpore priključijo različne organizacije in posamezniki, ki želijo uresničevati vizijo dinamične, podjetniškim talentom prijazne države.

Sodelovanje z zasebnimi izvajalci

Iniciativa Start:up Slovenija, kot javni del ekosistema, ponosno in z veseljem sodeluje tudi z najboljšimi zasebnimi izvajalci, kot so Hekovnik, CEED Slovenia, 30Lean, Ustvarjalnik in drugi. V letošnjem letu med partnerje z veseljem pozdravljajo tudi nov zasebni podjetniški pospeševalnik ABC Accelerator.

Start:up Alpe Adria

Program Start:up Alpe Adria, ki ga bo iniciativa lansirala v kratkem, tesno povezuje slovensko podjetniško vozlišče s sosednjimi državami. Izmenjava znanj, izkušenj, vstop na tuje trge, oblikovanje mednarodnih ekip, vse to so cilji delovanja projekta Start:up Alpe Adria, ki ga poleg Slovenije vodijo italijanske in avstrijske ključne organizacije spodbujanja podjetništva.

Temeljne aktivnosti projekta Start:up Alpe Adria so regijski startup vikend, enotna promocijska platforma, skupne konference in dogodki ter promocija regije kot globalnega podjetniškega vozlišča.

Aktivno mednarodno povezovanje

Iniciativa poleg regijskega povezovanja aktivno deluje tudi na globalnem povezovanju z aktualnimi podjetniškimi vozlišči na vseh kontinentih. Tovrstno povezovanje omogoča lažji in hitrejši vstop slovenskih podjetij na tuje trge, prav tako pa pritegnitev tujega talenta na domača tla. 

Pri tem izpostavljajo mednarodno konferenco PODIM, na odru katere se bo tudi letos zvrstilo več kot 50 govornikov iz skoraj vseh kontinentov sveta, ki bodo poleg deljenja svojega znanja in izkušenj na odru tudi osebno svetovali slovenskim start-up podjetjem.

Rezultate delovanja Iniciative Start:up Slovenija v letu 2014 si lahko ogledate v infografiki >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje