Slovenski startup leta 2023 je Recatalyst!

Zaključna prireditev prestižnega izbora Slovenski start-up leta 2023, ki je letos potekal v SiTi Teatru Ljubljana, je prinesla novega prejemnika kristalnega kipca - ekipo podjetja ReCatalyst, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice.
StartUp-sititeater-29

Nagrado, ki jo že šestnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Labena Ventures ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, je prejel tisti, ki je s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Izbor zmagovalca na sedežu Kluba slovenskih podjetnikov

Finalni izbor nagrade Slovenski startup leta 2023 je letos že drugič zapored potekal na sedežu SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki je tudi eden izmed partnerjev izbora. Pred šestčlansko ocenjevalno komisijo strokovnjakov se je predstavilo 5 finalistov: Gentler Stories, Paradigma Technologies, Quantifly, ReCatalyst in Woice.

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Letošnjo ocenjevalno komisijo so sestavljali Tanja Skaza (Skaza), Borut Čeh (Labena), Luka Renko (Silicon Gardens), Maja Tomanič-Vidovič (Slovenski Podjetniški Sklad), Rok Habinc (Pan-Adria Partners) in Borut Markelj (Glovo).

Med člani komisije je bila tudi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, ki se je udeležila dogodka in povedala: »Izbor Start:up leta je vrhunec dogajanja kar se tiče startup ekosistema v Sloveniji. Slovenski podjetniški sklad je vesel, da ima v ekosistemu veliko dobrih prijateljev, saj lahko samo na ta način uspevamo in dosegamo vse to kar dosegamo. Pomemben je vsak člen. Vidi, da ko smo povezani, smo še močnejši in lahko kot Slovenija pokažemo, da tukaj znamo narediti dobre startupe, ki imajo obetavno prihodnost. Zahvala vsem soorganizatorjem in partnerjem. Zahvala tudi ministrstvu, ki nas podpira, da lahko nadaljujemo v zastavljeni smeri.«

Glede zmagovalca je povedala, da so »deep tech« podjetja, ki so povezana z znanostjo, razvojem, raziskovalnim delom naša prihodnost. »To kar nam zagotavlja trajnostni razvoj nam bo pomagalo, da bomo živeli v boljšem jutri. Podjetje ReCatalyst izkazuje prav to. Evropska komisija bo zagotovo tovrstne projekte podpirala, tudi mi jih bomo podpirali in verjamem, da je to dobra popotnica za naprej« je še povedala Maja Tomanič Vidovič.

Član komisije Borut Čeh iz podjetja Labena in Labena Ventures je povedal, da je bila prireditev vrhunsko izvedena. Pomembno se mu zdi, da je bilo vseh pet finalistov odličnih. Meni, da si je ReCatalyst zaslužil naziv Slovenski start:up leta, ter da ima Slovenija veliko znanja, da pa bilo startup podjetja potrebno še bolj podpreti.

“Slovenski startup leta 2023” je ReCatalyst

Ekipa ReCatalyst je s svojo inovativnostjo najbolj očarala srca komisije in osvojila nagrado Slovenski Start:up leta 2023. V podjetju se ukvarjajo z razvojem, proizvodnjo in prodajo katalizatorjev za naslednjo generacijo vodikovih gorivnih celic, kar je po njihovih besedah tehnologija, ki bo predstavljala pomembno možnost za razogljičenje transporta. Na eni strani bodo to reševale baterije, medtem ko bodo na drugi strani pomagale še gorivne celice.

Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljajo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomestijo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer pod mikroskopom opazijo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežejo več kot 40% zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

Produkt je na pogled enak črnemu prahu, a pod mikroskopom lahko na njegovi površini opazimo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin.

Soustanovitelj podjetja ReCatalyst, Tomaž Bizjak je ob osvojitvi naslova Slovenski startup leta 2023 povedal: »Vsekakor je to zelo pozitivna novica za podjetje, ne samo za notranje vidike podjetja, ampak tudi na zunaj. Nenazadnje izhajamo iz javno raziskovalne organizacije in tukaj vidimo neko priznanje javnosti, da ceni prenos znanja, ki terja več let razvoja ter potem še več let komercializacije. To je priznanje širše skupnosti. Je pa teža nagrade odgovornost, ki jo imamo v naslednjem letu, da res utrdimo pozicijo na trgu in odpremo poti še drugim startupom.«

 Veliki finale v SiTi Teatru s Klemnom Slakonjo

V torek, 30. maja 2023, ob 18. uri je tako bil v SiTi Teatru v Ljubljani razglašen “Slovenski start:up leta 2023”.  To je bil pravi spektakel, ki ga je vodil Klemen Slakonja in poskrbel, da je bo večer poln znanih melodij in humorja obiskovalcem ostal še dolgo v spominu.

Prestižno nagrado sta zmagovalcu podelila Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter soustanovitelj visokotehnološkega podjetja Dewesoft, dr. Jure Knez, ki je o sami prireditvi povedal: “Mislim, da je vsaka takšna prireditev, še posebej na takšnem nivoju, praznik podjetništva in podjetnosti. Vseh 5 finalistov je izjemnih, zato verjamem, da ima zmagovalec – ReCatalyst možnost, da se izstreli v orbito.”

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje